Expoziţia de caricatură mexicană contemporană „Arta de a râde de noi înşine” la Institutul Cervantes din Capitală

Expoziţia de caricatură mexicană contemporană „Arta de a râde de noi înşine” semnată de José Trinidad Camacho, cunoscut sub pseudonimul Trino, a fost vernisată, miercuri, în Sala de expoziţii a Institutului Cervantes, în prezenţa ambasadoarei Mexicului în România, Amparo Eréndira Anguiano.

Expoziţia de la Bucureşti reuneşte 37 de imagini, selecţionate de curatorul expoziţiei, arhitectul Justin Baroncea.

„Expoziţia cuprinde lucrările unuia dintre cei mai iubiţi caricaturişti ai noştri sau moneros – caricaturişti politici care se exprimă prin desene cu trăsături naive şi infantile, aşa cum îi numim în Mexic, pentru că ei desenează ‘monitos’ – desene naive şi infantile”, a precizat ambasadoarea Amparo Eréndira Anguiano.

Potrivit acesteia, Jose Trinidad Camacho este desenator şi caricaturist de o viaţă.

„Încă din copilărie desena ‘monos’ şi personaje de comicsuri şi benzi desenate la şcoală, unde colegii lui l-au numit Camacho şi îi cereau caricaturi”, a amintit ambasadoarea Mexicului.

Ea a adăugat că umorul şi lucrările lui Trino sunt „irevenţioase şi subversive faţă de convenţiile sociale, moralitate, politicieni şi alte personalităţi publice”.

„Mai presus de toate, Trino reflectă în lucrarea sa realitatea mexicană şi viaţa cotidiană a cetăţenilor de rând cu mare ironie şi empatie, precum ‘Cronicas marcianas’, ‘Fabulas de cops y robbers’, ‘El rey Chiquito’, ‘Ruleteros y don Taquero’ şi multe altele”, a menţionat Amparo Eréndira Anguiano.

Curatorul Justin Baroncea a precizat că pentru expoziţia de la Bucureşti a selectat câteva colecţii de desene mai compacte care puteau crea o imagine despre o anumită serie desenată de Trino.

„Trino desenează serii, are teme şi din temele lui majore am selectat o colecţie de desene, câte cinci sau şapte sau şase care erau compacte şi puteau să creeze o imagine despre seria respectivă. Are o serie ‘Cronici marţiene’ şi atunci am luat din ‘Cronicile marţiene’ desenele care se înlănţuiau cumva într-o poveste şi atunci cine le priveşte poate să-şi facă o imagine despre ce înseamnă aceste ‘Cronici marţiene’ şi după aceea să caute mai departe să vadă cum se continuă, pentru că sunt mult mai multe, evident. Din ‘Cronicile despre fotbal’ am făcut acelaşi lucru, criteriul a fost acelaşi. De fiecare dată am căutat ca desenele să te facă să râzi. Gluma, răsturnarea de situaţie de la sfârşit. Şi mai este ceva ce le leagă pe toate, indiferent că sunt cronici despre hoţi şi poliţişti, hoţi şi vardişti la noi, dacă sunt despre extratereştrii, despre regi sau despre fotbal şi anume că personajele fac boroboaţe, sunt aproape ca nişte copii şi asta provoacă umor”, a declarat Justin Baroncea, pentru AGERPRES.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati