Expoziţie cu acces gratuit în Arcul de Triumf, de Ziua Naţională a României

0
369

Expoziţia personală a artistei Irina Dragomir, „Roşu, galben şi albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, poposeşte la Arcul de Triumf, în Bucureşti, monument istoric din patrimoniul cultural, unde poate fi vizitată începând cu 1 Decembrie, până la 28 ianuarie 2024.

  • Accesul publicului este gratuit în data de 1 Decembrie în toate instituţiile din subordinea Ministerului Culturii, inclusiv Arcul de Triumf (#1DecembrieCultural).

Expoziţia este prezentată de Institutul Naţional al Patrimoniului cu ocazia Zilei Naţionale a României, în parteneriat cu Art Safari.

„Patrimoniul este trecut, prezent şi viitor. Marcăm Ziua Naţională aducând expresia contemporanului, “Roşu, galben şi albastru”- Irina Dragomir, într-un spaţiu simbol al poporului român, Arcul de Triumf! În această vâltoare a zilelor noastre, să ne luăm echilibrul din constante – patrimoniu, şi să deschidem ochii spre frumos – artă!”, declară Oana Zaharia, Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului.

„Irina Dragomir este un superstar, o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop», cucerind publicul prin culoare, joc, umor şi mesaj. Mulţumim partenerului nostru, Institutul Naţional al Patrimoniului, pentru că facilitează întâlnirea contemporanului cu patrimoniul. Mulţumim şi Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public pentru colaborare excelentă în cadrul acestui proiect. Ne bucurăm să colorăm în Roşu, galben şi albastru Arcul de Triumf – un motiv în plus pentru a vizita acest monument cultural ridicat pentru a celebra Marea Unire de la 1918”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi Comisar al României la Bienala de la Veneţia.

 

Irina Dragomir, unul dintre cei mai colecţionaţi artişti ai momentului

Irina Dragomir este unul dintre cei mai colecţionaţi artişti români şi o voce importantă pe scena artei contemporane europene.

Irina a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziţii de grup dedicate artei Supercontemporane la ediţia Art Safari din 2019, curator: Mihai Zgondoiu. Publicul s-a regăsit în mesajele ei distincte şi a fost atras şi de paleta de culori folosită.

În 2022, Art Safari a găzduit prima expoziţie personală Irina Dragomir, „Roşu, galben şi albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei şi artist apreciat. Expoziţia a prezentat atât lucrări noi, precum şi opere din colecţii private.

Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendinţe, simboluri şi convenţii contemporane, precum şi prin compoziţii simetrice şi contraste cromatice. Personajele ei transmit poveşti despre lucruri pe care le-a trăit, gândit şi simţit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminităţii în diverse ipostaze. Claritatea şi realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturaleţea cu care surprinde emoţia feminină, pe care o trăieşte la rândul ei.

Cota de piaţă a artistei a crescut rapid, operele sale fiind în vizorul multor colecţionari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” se vindea cu aproximativ 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro, o evoluţie rapidă şi un pas imens pentru arta contemporană românească.

Program de vizitare „Roşu, galben şi albastru” – Arcul de Triumf

• Vineri, 1 Decembrie: 13:00-20:00
• 2-10 decembrie 2023 (sâmbătă-duminică, 12:00-21:00)
• 16 decembrie 2023-28 ianuarie 2024 (sâmbătă-duminică, 10:00-18:00)
Accesul este gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.