Expoziţie dedicată feminităţii – de vineri, la Muzeul Naţional de Istorie

O serie de piese rare ce redau esenţa feminităţii pot fi admirate, începând de vineri, în cadrul expoziţiei „Feminitate şi maternitate în preistorie. Reprezentări plastice antropomorfe neo-eneolitice din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României”, deschisă la sediul instituţiei muzeale.

Discursul expoziţional este structurat în jurul unor bunuri culturale arheologice excepţionale din colecţia de obiecte preistorice a MNIR, întruchipări miniaturale ale formelor feminine, statuete şi vase, ce au rezistat mai bine de 6.000 de ani, care, mai mult sau mai puţin abstractizate, ilustrează canoane estetice şi religioase specifice lumii neo-eneolitice, transmite muzeul.

În expoziţie se regăsesc piese ce definesc unele dintre cele mai cunoscute culturi arheologice neo-eneolitice identificate pe teritoriul României, începând cu Vinca, Hamangia, Vădastra şi terminând cu două dintre cele mai strălucite societăţi preistorice din sud-estul Europei Cucuteni şi Gumelniţa (mileniile VI – IV î.Hr.).

De o mare diversitate ca formă, decor şi realizare artistică, statuetele şi vasele înfăţişează personaje feminine în diverse ipostaze, poate cea mai impresionantă, cea care îndeamnă privitorul la reflecţie, fiind aceea a maternităţii.

Exponatele au fost descoperite în timpul campaniilor de cercetări arheologice desfăşurate începând cu prima parte a secolului al XX-lea până în prezent, în aşezările comunităţilor amintite, în judeţele Dolj, Tulcea, Olt, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Iaşi şi Neamţ.

Expoziţia va putea fi vizitată în luna martie, de miercuri până duminică.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati