Expoziţie retrospectivă de pictură Tudor Zbârnea, la MNAR

Muzeul Naţional de Artă al României are plăcerea de a vă invita sâmbătă, 18 iunie 2022, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei retrospective de pictură a artistului Tudor Zbârnea.

Ampla expoziţie retrospectivă a maestrului Tudor Zbârnea, realizată în premieră în cadrul MNAR, cuprinde o selecţie de 59 lucrări de pictură, cu diverse tematici, realizate pe parcursul a 30 de ani de creaţie. Unele dintre aceste lucrări au fost premiate la diverse concursuri naţionale şi internaţionale.

Curatorul expoziţiei este criticul de artă Maria Bilaşevschi, iar comisarul desemnat din partea MNAR este Carmen Cernat.

***

Tudor Zbârnea (n. 29 decembrie 1955, Nisporeni, Republica Moldova) este unul dintre cei mai originali artişti vizuali contemporani, cu un discurs singular bazat pe expresii ale formei şi culorii ce conţin adeziunea la mijloacele artistice decantate din a doua jumătate a secolului XX până în prezent. Discursul său pictural este bazat pe expresivitatea materiei picturale care capătă forţa gestului larg, amintind cele mai bune exemple neo-expresioniste, fără însă să vireze în abstract, reprezentarea corpului uman rămânând mereu prezentă, detectabilă chiar şi în zbuciumul cel mai ardent al culorii.

Este absolvent al Şcolii Republicane de Arte Plastice „I. E. Repin”, Chişinău şi al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, Iaşi, România, Facultatea de Arte Plastice, Secţia pictură. A participat la peste 300 de expoziţii reprezentative în ţară şi străinătate, cu peste 35 de expoziţii personale. Lucrările artistului se află în numeroase şi prestigioase colecţii publice şi private. Este director al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi iniţiatorul Bienalei Internaţionale de Pictură, Chişinău, Republica Moldova.

A obţinut numeroase premii şi distincţii, dintre care menţionăm: în anul 2021 Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” acordată de preşedintele României; 2017 Insigna de Onoare „Emerit pentru cultura poloneză”, acordată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului al Poloniei; 2016 Medalia de aur „Merit şi Devotament Francez”, Paris; Trofeul „Vicolo Poldo”, ediţia a 35-a, Como, Italia; 1997 Diploma de Onoare a Academiei Europene de Artă, Bruxelles, etc.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati