Fabrică nouă de vaccinuri, la Stațiunea Băneasa a Institutului Cantacuzino

O fabrică nouă de vaccinuri sub egida Institutului Cantacuzino ar putea fi construită în Bucureşti, reiese dintr-un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în zona Șoselei Gheorghe Ionescu Sisești. Proiectul inițiat de Unitatea Militară (U.M.) 02248 are scopul de a construi o „hală multifuncțională microproducție de vaccinuri în cazarma 3590 București”, conform studiului de fundamentare, potrivit Buletin de Bucuresti.

Hala va avea o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați și figurează la aceeași adresă cu Stațiunea Băneasa a Institutului Cantacuzino.

Potrivit documentului consultat de Buletin de București, proiectul presupune:

  • realizarea unei hale multifuncționale care ar sprijini activitatea de cercetare-dezvoltare a Institutului Cantacuzino, o activitate de interes național care va avea posibilitatea extinderii;
  • îmbunătățirea circulației a modului în care se va realiza lărgirea Șoselei Gheorghe Ionescu-Sisești pe parcela ce face obiectul PUZ-ului;
  • reglementarea modului de utilizare și programul lucrărilor de construcție și reglementările ce derivă din PUZ.

„Fiind vorba despre o clădire care urmează să fie construită pe un teren ce are, în prezent, statut de unitate militară, putem considera consecințele economice și sociale vor fi limitate, întrucât este vorba de o activitate de interes național, fără acces public și fără un impact negativ asupra vecinătăților”, se arată în document.

De asemenea, primăria a mai transmis că, pe durata de execuție a lucrărilor, beneficiarul va asigura continuitatea circulației mijloacelor de transport în comun.

Fabrică nouă de vaccinuri. Institutul Cantacuzino

Terenul vizat de PUZ-ul pus în dezbatere publică de PMB este situat în partea de nord a municipiului Bucureşti, între lacul Griviţa, parte a râului Colentina, și Pădurea Băneasa și are acces direct la Șoseaua Gheorghe Ionescu-Sisești, o arteră esențială ce leagă DN1A, cartierul Străuleşti, de DN1, cartierul Aviaţiei și Aeroportul Băneasa.

Pe acest teren funcționează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino – stațiunea Băneasa.

Stațiunea Băneasa a fost construită în 1923 de către profesorul Alexandru Ciucă, după modelul similar al Stațiunii Remoulin a Institutului Pasteur din Paris, se arată pe site-ul Insitutului Cantacuzino.

Terenul pe care este dispusă ferma a fost donat de către Casa Regală a României, iar majoritatea clădirilor actuale au fost ridicate între 1923 şi 1925.

În această zonă există în prezent 45 de construcții, majoritatea cu un singur nivel, conform extrasului de carte funciară. Aceste construcții sunt în mare parte anexe utilizate pentru activitățile de cercetare-dezvoltare ale Institutului Cantacuzino.

Proiectul de hotărâre care vizează PUZ-ul pentru fabrica de vaccinuri va rămâne în dezbatere publică până pe 26 iulie 2024.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati