Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, solicitând tragerea la răspundere penală a persoanelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” și din cadrul Societății Naționale a Sării (SALROM) SA care se fac responsabile de dezastrul produs la Salina Praid.
- Inacțiunea acestora timp de 18 ani, în pofida avertismentelor și a soluțiilor tehnice oferite de specialiști, a culminat cu dezastrul ecologic care amenință viețile locuitorilor din zonă.
În denunțul transmis procurorilor, FACIAS invocă un studiu din 2007, intitulat „Cum se poate preveni riscul pătrunderii apelor de suprafață în vechile Saline Praid”, realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale și Resurse Radioactive, în care este menționat explicit pericolul iminent al inundării Salinei Praid. Specialiștii au indicat atunci zonele cu „umiditate ridicată” de lângă puțul Doja, exact punctele unde s-au produs infiltrațiile în 2025 și au recomandat ca soluție tehnică devierea cursului de apă. Mai mult, autoritățile au ignorat inclusiv infiltrațiile recente din februarie 2023 și aprilie 2024.
În timp ce exista riscul ca Salina Praid să fie inundată, Administrația „Apele Române” și SALROM și-au pasat responsabilitatea. Lucrările de regularizare a pârâului, demarate în 2012, nu au fost niciodată finalizate cu etapele esențiale de betonare și impermeabilizare. Încă de acum 18 ani, specialiștii au recomandat soluția tehnică adoptată în urmă cu câteva zile, în regim de urgență, mai exact devierea pârâului Corund pe albia sa fosilă.
Pe 29 mai 2025, Salina Praid a fost inundată complet, după ce creșterea debitului pârâului Corund de peste 100 de ori a dus la pătrunderea a circa 7 milioane de metri cubi de apă ultrasărată în galerii. Consecințele au declanșat o criză de proporții: structura de rezistență a uneia dintre cele mai mari saline din Europa a fost compromisă, zeci de persoane au fost evacuate de urgență, iar 50.000 de locuitori din aval au rămas fără apă potabilă. Mai mult, există riscul iminent al surpării întregului planșeu al minei vechi, amenințând locuințele și obiectivele turistice din zonă. Dezastrul este dublat de un impact economic sever, cu 45 de gospodării în pericol din cauza contaminării solului, distrugerea zonei turistice vitale pentru economia locală și alocarea de către Guvern a 300 de milioane de lei pentru pagube, fiind activat inclusiv Mecanismul European de Solidaritate.
FACIAS solicită procurorilor demararea de urgență a unei anchete pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor care, prin decizii și inacțiuni, se fac vinovate de uriașul dezastru și efectele pe care acesta le va produce în continuare. Statul are obligația de a preveni, nu doar de a repara, iar pasivitatea și opacitatea în gestionarea riscurilor reprezintă forme grave de abuz asupra cetățenilor. FACIAS va monitoriza desfășurarea anchetei continuând să acționeze pentru a apăra cetățenii de consecințele incompetenței și neglijenței instituționale.