Factura la gaze ar putea scădea cu peste 200 de lei/ lună în timpul iernii. Cum poate fi posibil acest lucru

Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru încălzire ar putea plăti facturi mai mici cu sume cuprinse între 60 şi 150 lei pe lună în timpul iernii, în situaţia în care schimbă contractul sau furnizorul, şi chiar cu peste 200 de lei pe lună, dacă locuiesc în zone mai friguroase, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei remis joi.

Autoritatea de concurenţă a finalizat prima etapă a analizei derulate în contextul liberalizării activităţii de furnizare a gazelor naturale către clienţii casnici, scrie spotmedia, care citează Agerpres.

Cele mai mari reduceri, de peste 200 de lei, le vor simţi consumatorii care locuiesc în zone mai friguroase ale ţării şi, drept urmare, folosesc un volum mai mare de gaz pentru a se încălzi.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei recomandă persoanelor care folosesc gazele naturale să ia în considerare schimbarea contractului sau a furnizorului, astfel încât să aleagă varianta cea mai avantajoasă, înainte de venirea sezonului rece. În acest context, autoritatea de concurenţă atrage atenţia şi asupra importanţei analizării cu atenţie a clauzelor contractuale incluse în ofertele de furnizare.
Analiza ofertelor
Autoritatea de concurenţă a analizat o parte a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial elaborate de titularii licenţelor cu ocazia liberalizării, precum şi a proiectelor de contracte propuse de aceştia spre a fi încheiate cu consumatorii casnici pe piaţa concurenţială.

O mare parte a furnizorilor au inclus în ofertă un abonament, stabilit în sumă fixă/zi/ loc de consum. Acest lucru, în principiu, permite furnizorului să oferteze clienţilor casnici un preţ unitar al gazelor mai mic decât cel din alte oferte proprii (care nu conţin un abonament) sau faţă de preţul propus de alţi furnizori pe piaţa concurenţială.

Cu toate acestea, ofertele de gaze naturale cu abonament reprezintă produse care asigură avantaje în cazul clienţilor cu un anumit nivel de consum, astfel că, pentru o parte dintre clienţii casnici (cei cu un consum relativ scăzut), s-ar putea dovedi dezavantajoase.

Ca urmare, consumatorii ar trebui să aleagă dintre ofertele propuse de furnizori după efectuarea unei evaluări privind avantajul sau dezavantajul achitării unui abonament.

Consiliul Concurenţei recomandă consumatorilor să fie atenţi la clauzele contractuale, de exemplu la cele ce privesc garanţiile solicitate de furnizor, termenul de plată a facturii, penalităţile de întârziere, precum şi eventuale clauze care ar putea îngreuna o schimbare ulterioară a furnizorului de gaze naturale.

Aplicație pentru a compara ofertele

ANRE a pus deja la dispoziţia clienţilor o aplicaţie we menită să ofere informaţii comparative privind ofertele-tip ale furnizorilor de gaze naturale. Această aplicaţie a fost revizuită recent, modificările aduse de autoritatea de reglementare vizând o mai bună comparabilitate a ofertelor furnizorilor de gaze naturale.

Consiliul Concurenţei îndeamnă consumatorii casnici să folosească noile facilităţi ale comparatorului ANRE pentru identificarea celor mai potrivite oferte. De asemenea, autoritatea de concurenţă încurajează consumatorii casnici să parcurgă cu atenţie ofertele furnizorilor şi să solicite clarificări acestora cu privire la clauzele contractuale.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici, autoritatea de concurenţă consideră oportună introducerea unui contract standard de furnizare, care să prevadă clauze şi condiţii unice, prezentate într-o manieră clară, transparentă şi completă, singurul parametru ce poate diferi de la un furnizor la altul fiind preţul final al gazelor naturale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati