Statul va compensa 18 bani/kWh la electricitate și 25% din factura la gaze

Consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%.

Mecanismul de compensare se va aplica de la 1 noiembrie, iar Ordonanța de Urgență care va aproba această schemă de compensare va fi aprobată în maximum două săptămână, a completat acesta, informează Digi24.

Practic, toți consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh vor primi direct, în facturile aferente consumului de energie din perioada noiembrie-martie, reducerea de 18 bani/kWh, fără să facă nimic, fără să completeze vreun formular și indiferent de furnizorul de energie electrică.

În ceea ce privește energia electrică, ministrul a explicat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.

Ministrul a precizat că și cei care au un furnizor de electricitate care oferă cel mai mic preț din piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh și că măsura se va aplica atât consumatorilor din piața reglementată, cât și celor din piața concurențială.

În ceea ce privește facturile la gaze naturale, acestea vor fi reduse cu 25%, a spus Virgil Popescu. 2,milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură, a adăugat el. Este vorba despre cei care au un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi pe an.

Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a spus ministrul.

El a adăugat că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati