Facturile la energie electrică vor creşte, de la 1 ianuarie 2021. Cât vor plăti românii în plus

0
169
Suprainaltare Strapungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu
Foto: Transelectrica

De la 1 ianuarie 2021, tarifele de distribuţie pentru energia electrică vor creşte în medie cu 3,46%, tariful de transport al energiei electrice creşte cu 23%, taxa de cogenerare a crescut deja la 1 noiembrie 2020 cu 50,7% şi doar tarifele de sistem vor scădea cu 17%.

Astfel, chiar dacă liberalizarea pieţei de gaze naturale a adus ieftiniri în facturi, cea a pieţei de energie electrică nu va avea acelaşi efect, din cauza majorării unor tarife din factură, consideră Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), scrie Gandul.

În prezent, preţul energiei electrice în piaţa liberă este cu 3-5% mai mare decât preţul actual al energiei (la acelaşi furnizor).

”Apreciez că după 1 ianuarie 2021 facturile clientilor casnici urmează să crească cu până la 10%, fără a exista posibilitatea efectivă a schimbării furnizorului până la sfârşitul anului”, afirmă preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.

Furnizorii nu au venit cu oferte

Piaţa de energie electrică se liberalizează complet, începând cu data de 1 ianuarie 2021, astfel că furnizarea energiei electrice urmează a se realiza în regim concurenţial inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate.

Fiecare client casnic trebuie să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.

Din păcate, deşi mai sunt doar două săptămâni până la liberalizarea pieţei, majoritatea furnizorilor nu au venit încă cu oferte, singura excepție fiind Hidroelectrica, care a venit cu o nouă ofertă de energie pentru consumatorii casnici, valabilă de la 1 ianuarie 2021, dar care presupune ieftinirea cu numai 1 ban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.