Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului din cadrul ASE oferă perspective variate de carieră și dezvoltare personală

Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București reprezintă o opțiune solidă pentru tinerii absolvenți de liceu care își doresc să obțină o diplomă de licență care să le ofere avantaje pe piața muncii. Astfel, viitorii studenți sunt așteptați cu experiențe inedite, curriculum diversificat, profesori implicați și o pregătire excepțională pentru viitor.

Alegerea unei facultăți este o decizie importantă și personală în viața fiecărui tânăr. Prof. univ. dr. Mirela Stoian, decan al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului, a explicat pentru News Bucuresti care sunt perspectivele de viitor pentru tinerii care aleg cursurile Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului.

Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului este una din cele 13 facultăți din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București.

Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului are un singur program de studii universitare de licență: ECONOMIE AGROALIMENTARĂ ȘI A MEDIULUI, împărțit în:

  • Licență învățământ cu frecvență – București 
  • Licență învățământ la distanță – Tulcea

Programul de învățământ la distanță există deja de 4 ani și este o ”reîntoarcere la o tradiție a universității noastre”, arată Mirela Stoian.

”Avem un centru teritorial la Tulcea, unde sunt admiși aproximativ 30 de studenți. Cu precădere, vin persoane care deja lucrează și doresc să-și consolideze cariera și să urmeze cursuri universitare. Tulcea reprezintă un real potențial pentru domeniul nostru de interes, mai ales expertiză pe domeniul de economie agroalimentară”, a completat sursa citată.

Cu privire la studiile de masterat, la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului există trei programe:

  • DEZVOLTAREA DURABILĂ A AFACERILOR ȘI ORGANIZAȚIILOR ECONOMICE – un program realizat recent în colaborare cu mediul de afaceri, inclusiv actualele cadre didactice asociate au avut o contribuție importantă la construirea curriculei acestui program de studii
  • ECONOMIA ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR AGROALIMENTARE
  • MANAGEMENTUL PROIECTELOR DE DEZVOLTARE RURALĂ ȘI REGIONALĂ – înființat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

”Ca element competitiv, dezvoltarea durabilă, alături de IT, fiind considerate domenii prioritare de dezvoltare, beneficiem de un număr mai mare de locuri la buget, atât licență cât și masterat”., transmite decanul facultății.

  • Pentru viitorul an universitar, la programul de licență învățământ cu frecvență sunt aproximativ 200 de locuri la buget, iar pentru programele de masterat există circa 225 de locuri la buget, repartizate echilibrat pe cele 3 programe.

De asemenea, absolvenții de masterat își pot continua studiile în acest domeniu în cadrul programului de doctorat.

”Avem școală doctorală în facultate unde se realizează studii universitare de doctorat pe domeniul ECONOMIE. Studiile de doctorat sunt atractive pentru că, în ultima vreme, absolvenții noștri sunt dornici să rămână în școală și să urmeze o carieră universitară”, completează Mirela Stoian.

Potrivit sursei citate, ca element de noutate, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului lucrează la definitivarea unor propuneri de programe postuniversitare de scurtă durată, mai ales pe zona sustenabilității: ”Încercăm să facem propuneri care să fie atractive pentru persoanele care sunt angrenate în activități de sustenabilitate în sfera privată sau în sfera publică”.

Paletă largă de activități de practică pentru studenții de la EAM

Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului oferă o paletă largă de activități de practică, în urma unor parteneriate cu diverse organizații și companii. Aceste oportunități de stagii de practică și proiecte colaborative sunt esențiale pentru a dobândi experiență, iar studenții își pot construi cu ușurință o rețea profesională.

„În portofoliul actual de companii avem un număr impresionant de parteneri ai facultății, în jur de 50 de parteneri, atât companii mari cât și companii mai mici, dar și ministere ( Ministerul Mediului, Ministerul Economiei) sau ONG-uri. La nivel național, de câțiva ani, s-a dezvoltat foarte mult zona aceasta de relații cu mediul economico-social. Desigur putem vorbi atât de o cerință cât și o nevoie, acum studenții au de unde alege, avem peste 500 de locuri de practică în diferite domenii”, completează profesorul universitar doctor Mirela Stoian.

De asemenea, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului a dezvoltat și o amplă rețea de cadre didactice asociate:

”În afară de faptul că asigură locurile de practică, partenerii noștri sunt invitați la activitățile didactice. Încercăm să atragem cât mai multe asemenea cadre didactice asociate astfel încât absolvenții să fie cât mai aproape de pulsul pieței și să fie cât mai expuși la la realitate.”

Facultatea EAM oferă o combinație unică de cursuri care acoperă atât aspecte economice, cât și cele legate de agricultură și mediu. Mirela Stoian spune că este esențial ca facultatea să se adapteze schimbărilor din jur și să țină pasul cu noile trenduri: ”Tinerii nu mai au răbdare suficientă și își doresc foarte repede să se angajeze, mulți lucrează inclusiv din perioada de licență.”

În acest sens, programele de masterat sunt organizate modularizat, iar activitățile didactice au loc la sfârșit de săptămână, tocmai pentru că cei mai mulți dintre masteranzi lucrează: ”desfășurarea activităților didactice la final de săptămână (vineri, sâmbătăși duminică) este un mare plus.”, arată decanul Facultății.

Am terminat liceu cu profil uman, pot urma cursurile Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului?

Pentru că Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM) face parte din una din cele 13 facultăți din cadrul ASE, la finalul studiilor de licență pe diploma absolventului va scrie licențiat în științe economice, similar absolvenților de management, marketing, finanțe sau contabilitate.

Pe parcursul celor 3 ani de studii există un pachet de 12 discipline comune care conturează profilul economic al absolventului.

”Candidații noștri sunt absolvenți de liceu cu profil real sau economic, dar sunt și absolvenți de alte tipuri de licee, chiar și din zona de uman și pot să facă față pachetului de discipline considerate eventual mai dificile. Toți absolvenții de liceu pot să facă față acestui set de discipline, avem absolvenți de la licee cu profile diverse, nu putem vorbi de limite sau restricții din punctul acesta de vedere. Putem vorbi de asemenea de tineri care sunt atrași de acest domeniu. Din eseul motivațional pe care îl citim la admitere descoperim că sunt mulți candidați care vin la noi pentru că sunt atrași de zona de mediu, de sustenabilitate, de dezvoltare durabilă și astfel vin chiar de la început cu dorința și predilecția către un astfel de tip de pregătire în economia mediului, dezvoltare durabilă, economie agroalimentară”, precizează Mirela Stoian.

În ceea ce privește programul de masterat, un procent cuprins între 60% – 65% sunt absolvenții programului de licență. Cu toate acestea, spune Mirela Stoian, de câțiva ani a crescut numărul de candidați, și implicit procentul acestora, de la alte programe de licență din cadrul ASE: ”Vin studenți și din afara Bucureștiului, inclusiv absolvenți ai programului la distanță din Tulcea, care aleg să-și continue studiile aici.”

Ce oportunități și facilități au studenții Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului din cadrul ASE

Studenții din cadrul EAM dispun de locuri în cămine precum campusul Moxa, Belvedere, Agronomie, Tei, Occidentului (pentru doctoranzi) și Vitan (pentru studenții străini). De asemenea, aceștia au la dispoziție și Cantina Moxa, extrem de apreciată de studenții din Capitală.

În plus, pentru că domeniul dezvoltării durabile este considerat un domeniu prioritar în România, important într-o lume în care sustenabilitatea devine din ce în ce mai relevantă, la nivelul facultății există o finanțare mai mare pe student și locuri mai multe la buget.

”Avem la nivel de facultate un număr important de locuri la buget și de aici un număr mai mare de burse, pentru că fondul de burse se determină în funcție de numărul de locuri la buget. Per total, aproximativ 30 % dintre studenții facultății beneficiază de un anumit tip de bursă.

În plus, în ultimii ani, universitatea, din fondurile proprii, a reușit și a acoperit cererea pentru burse sociale.

”În cadrul facultății noastre mai avem o facilitate pentru studenții la taxă. Este vorba despre cei care locuiesc în rural și care beneficiează de o reducere a taxei de școlarizare cu 400 RON.”, arată decanul facultății.

Cursurile se desfășoară fizic, în clădirea de pe Str. Mihail Moxa, însă există câteva activități care se desfășoară și în clădirile din Piața Romană. De asemenea, anumite cursuri din cadrul programului de masterat, care sunt susținute de cadre didactice din străinătate, se desfășoară în sistem online.

De asemenea, studenții EAM pot accesa diferite deplasări în străinătate de scurtă durată, în urma parteneriatelor cu diferite universități din afară sau prin proiecte Erasmus, pentru că facultatea desfășoară numeroase proiecte care vizează relațiile internaționale.

”În ultimul an au fost realizate cu succes deplasări de scurtă durată în afara țării, am avut aproape 100 de persoane, 90 de studenți și 7 cadre didactice, care au mers la Institutul de Economie agrară din Belgrad. De asemenea, în urma unei colaborări cu Fundația Româno-Americană, au fost realizate mai multe deplasări ale colegilor noștri cadre didactice și asistenți de cercetare în Statele Unite.

Au fost realizate deplasări atât pe zona de predare, unde colegi de-ai noștri au mers și au susținut activități didactice, dar și pe zona administrativă. Având în vedere faptul că ASE se află în acest moment în plin proces de acreditare internațională, facultatea noastră este implicată direct în acest proces și atunci sunt importante aceste schimburi internaționale”, arată Mirela Stoian.

În prezent, EAM organizează programe postuniversitare de 30 de ore și până la 180 de ore prin care încească să răspundă unor nevoi punctuale care se pot manifesta în piață la un moment dat.

”Pentru aceste programe fie ne consultăm cu un anumit partener, fie depistăm noi o nevoie în piață. De exemplu, un invitat care participă destul de des la activitățile noastre didactice este domnul Sorin Mierlea, președintele InfoCons cu care am vorbit despre posibilitatea desfășurării unui program postuniversitar pentru expert în protecția consumatorului”., arată sursa citată.

Doamna prof. univ. dr. Mirela Stoian explică faptul că EAM încearcă să actualizeze periodic planul de învățământ din dorința de a se adapta la ceea ce se cere pe piață.

”Am introdus recent în planul de învățământ disciplina Protecția Consumatorilor de Produse Agricole și Alimentare și am dezvoltat un parteneriat cu InfoCons pentru practică. De asemenea, avem în plan să reconfigurăm unul din programele de masterat, tocmai din dorința de a ne adapta la ce se cere.”, completează sursa citată.

Mulți tineri aleg să urmeze o facultate pentru a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare într-un anumit domeniu de activitate. În acest sens, Mirela Stoian spune că tinerii care urmează să intre anul acesta la facultate sunt caracterizați prin entuziasmul și dorința lor de a se dezvolta pe plan profesional și personal:

”Am avut așa o surpriză plăcută să ne întâlnim cu niște tineri liceeni extrem de frumoși, nu doar fizic ci și intelectual, extrem de interesați de ce se întâmplă cu ei, cu viitorul lor, ne-am dat seama că sunt dornici să acumuleze informație și să-și consolideze viitoarea carieră. Dincolo de nerăbdare, de schimbarea care li se întâmplă, aceștia conștientizează că este nevoie de o pregătire solidă și sigură. În contextul concurențial actual, Academia de Studii Economice este un brand important, o universitate care se impune pe piață și ne bucură faptul acesta, pentru că atragem drept candidați copii foarte buni”, conchide Mirela Stoian.

Admitere 2024 în cadrul Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului

Perioada de admitere pentru programul de licență începe în luna iulie. De menționat este că întregul proces de admitere se desfășoară ONLINE, pe o platforma dedicată.

  • Licență – eseu motivațional plus media între nota la examenul de bacalaureat (70%) + media anilor de liceu (30%)

Eseul motivațional este o expunere de motive pemtru care viitorii candidați își doresc să urmeze această facultate. Pentru cei interesați, pe site-ul admiterii există o structură propusă pentru eseul motivațional.

  • Masterat – test de admitere tip grilă cu 30 de întrebări (40%) + media examenului de finalizare a studiilor universitare de licență (60%) (60%)

În cadrul testului tip grilă, pe site-ul facultății a fost postată atât bibliografia cât și un model de test din anii trecuți.

  • Doctorat – test de limbă străină și o probă de specialitate, un interviu în fața comisiei.

Mai multe detalii despre admiterea la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului puteți afla accesând pagina dedicată procesului de admitere, unde sunt afișate informații despre programul de înscriere, perioada de înscriere sau actele necesare pentru dosar.

De asemenea, puteți accesa paginile oficiale de Facebook: facebook.com/feam.ase, Instagram: instagram.com/eam.ase/ sau TikTok: tiktok.com@eamase

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati