Fântâna Miorița din Capitală a redevenit funcțională

Primarul Capitalei Gabriela Firea anunță că Fântână Miorița a redevenit functională, vineri seară, după un proces amplu și complex de restaurare, realizat prin contractul încheiat de Primăria Capitalei cu Apa Nova.

Fântână, amplasată la intrarea în Capitală, în zonă de Nord, în Sectorul 1, în apropierea Gării Băneasa, este un obiect de patrimoniu național.

Lucrările de reabilitare estetică și functională au fost efectuate de Apa Nova, cu implicarea Primăriei Municipiului București, în bază obligațiilor asumate prin Contractul de Concesiune.

Reconstituirea din punct de vedere artistic s-a făcut în bază schițelor originale, a planurilor existențe ale acestui simbol emblematic al orașului.

Pentru eficientizarea procesului de reabilitare, lucrările au fost separate în cele de restaurare a mozaicului și lucrări operaționale care au prevăzut intervenții arhitecturale, de structură, de înlocuire a instalațiilor și echipamentelor învechite.

În prezent, Fântână Miorița integrează tehnologii care permit operarea în regim automatizat, dar și consum redus de energie.

Mozaicul, realizat acum mai bine de 80 de ani de Milița Petrașcu, numită cea mai înzestrată femeie-sculptor a României în secolul XX, se afla într-o stare de degradare ce nu permitea restaurarea.

Astfel, acesta a fost scos cu avizul Ministerului Culturii, restaurat prin metode specifice de muzeografi și replantat, după execuția lucrărilor de consolidare a monumentului.

Pe fațadele monumentului pot fi admirate frize de mozaic alb și negru, fixate în piatră, care ilustrează scene din balada Miorița. Pe una din părți sunt reprezentați cei trei ciobani și cele trei turme de oi, iar pe cealaltă parte este ilustrată nunta stăpânului Mioriței și moartea acestuia.

Fântână Miorița a fost realizată după planurile arhitectului Octav Doicescu și a fost inaugurată, la lansare în toamnă anului 1936, cu prilejul manifestărilor „Luna Bucureștilor”, eveniment în cadrul căruia a fost inaugurată și expoziția Satului Românesc, care avea să rămană pană în zilele noastre cunoscută ca “Muzeul Satului”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati