Fără legi cu dedicaţie. Proiect USR pentru ca suprafeţele de apă din Deltă să nu poată fi considerate pajişti

1
172
sursa foto: www.wikipedia.org

Suprafeţele de apă pe care se cultivă stuf nu vor mai putea fi considerate pajişti şi nu vor mai aduce în buzunarele baronilor PSD milioane de euro din subvenţii europene. Parlamentarii USR Diana Buzoianu, Narcis Mircescu şi Sebastian Cernic au depus un proiect prin care legislaţia să revină la forma anterioară modificărilor cu dedicaţie operate în aprilie de majoritatea PSD, PNL, UDMR, AUR şi minorităţile naţionale.

O investigaţie „România, te iubesc !” a dezvăluit, acum două zile, cum peste 10.000 de hectare din Delta Dunării s-au transformat, peste noapte, din apă în pajişti pentru ca proprietarii să poată beneficia de subvenţiile europene.

Transformarea a fost posibilă după ce majoritatea controlată de PSD a modificat OUG 34/ 2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, în sensul că în categoria pajiştilor să fie considerate şi suprafeţele în sistem de paludicultură (practica agricolă desfăşurată pe terenuri mlăştinoase, pe turbării umede, care poate include cultivarea sau recoltarea de diferite tipuri de stuf).

„O modificare tehnică legislativă, introdusă pe furiş, a fost folosită ca să facă baronii PSD şi mai mulţi bani. Coincidenţă, desigur, că familia domnului Paul Stănescu urmează să se îmbogăţească cu nişte milioane din această modificare legislativă. Ca să fim siguri că şi în acte Delta rămâne Deltă, iar apele nu devin pajişti, că legislaţia nu e făcută să îmbogăţească nişte şmecheri de partid, am depus un proiect de lege prin care amendamentele toxice să fie eliminate din lege”, declară deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedinta Comisiei pentru mediu.

Proiectul USR propune să fie abrogate exact modificările aduse în aprilie (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19127) de majoritatea controlată de PSD, modificări validate şi de preşedinte în mai, prin promulgare. La momentul dezbaterilor din Parlament, USR a fost singurul partid care nu a votat proiectul de lege.

„Am iniţiat acest proiect după ce am urmărit dezvăluirile legate de suprafeţele de stuf din Delta Dunării, care au devenit pajişte peste noapte în urma unor amendamente suspecte, trecute pe repede-înainte, prin Parlament. Am speranţa că proiectul USR va fi adoptat şi modificările respective vor trece la capitolul erori, nu la cel al modificărilor cu dedicaţie. Mulţumesc jurnaliştilor care au investigat această situaţie”, afirmă senatorul USR Narcis Mircescu.

De menţionat că proiectul de lege în care majoritatea controlată de PSD a introdus amendamentele nocive conţinea, în forma sa iniţială, cu totul alte prevederi. După respingerea în Senat, PSD şi aliaţii săi au modificat radical conţinutul proiectului, astfel că se ridică şi serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea legii rezultate.

„În România, prea multe legi au fost făcute cu dedicaţie. Foarte mulţi fii şi fini de baroni PSD şi PNL controlează firme care pun mâna pe milioane de euro. În tot acest timp, agricultorii României decontează prostia şi nepăsarea guvernanţilor”, precizează senatorul USR Sebastian Cernic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.