Fără mărțișoare și flori de 1 și 8 martie în şcoli. Ministerul Educației anunță că sunt interzise

Pandemia de COVID și-a pus amprenta și asupra tradițiilor românești, iar acest lucru se va simți puternic de 1 și 8 martie.

Astfel, părinții trebuie să știe că anul acesta nu trebuie să cumpere flori și mărțișoare pentru fete, educatoare, învățătoare și profesoare. În ordinul emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației prin care a fost stabilit modul în care sunt redeschise școlile este stipulat că ”este interzis schimbul de obiecte personale”.

Ministerul Educației: O să părem antipatici, dar protecția și sănătatea copiilor primează

Mai multe detalii a oferit secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care a explicat și de ce, totuși, nu a fost anunțat public acest lucru, astfel încât mesajul să ajungă la toți părinții.

”Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor. (…)

Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent. Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor.

Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a spus Sorin Ion pentru Europa Liberă.

Cadrele didactice vor primi mărțișoare și flori ”virtuale”

El propune mărțișoare și flori ”virtuale”. În orice caz, prevederea a fost inclusă și în ordinul din toamna anului trecut, la deschiderea anului școlar. Atunci au existat totuși părinți care le-au dat profesoarelor tradiționalul buchet de început de an școlar.

Specialist de la Balș: Încercăm să luăm măsuri

Jurnaliștii de la Europa Liberă au stat de vorbă și cu medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Specialistul a explicat că trebuie cu atât mai mult limitată expunerea, având în vedere răspândirea cu rapiditate a tulpinii britanice.

În plus, el spune că o derogare pentru mărțișoare și flori ar crea confuzie și ar duce la încălcarea tot mai multor reguli.

”Dacă ai spune că se poate să fie oferite flori sau mărțișoare se poate ajunge la situația în care nu mai există o organizare foarte clară. Nu poți să spui că poți să dai unei colege flori, dar nu poți să dai directoarei.

Regula trebuie să fie pentru toți și e de preferat să se meargă pe o variantă sigură. Nu că de aici ar fi o creștere a numărului de infectări, dar încercăm să luăm măsuri, mai ales că vorbim și de tulpina din Marea Britanie care se transmite și mai ușor”, a spus medicul infecționist.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati