Farmaciştii, indignaţi de acuzațiile din media. Ei spun că nu sunt vinovați de consumului excesiv de antibiotice în România

Farmaciştii se declară indignaţi de acuzațiile recente din media cu privire la problema consumului excesiv de antibiotice și spun că ”aruncarea vinii asupra lor…este nejustificată şi neechitabilă”.

  • „Considerăm că acuzaţiile aduse farmaciştilor, precum transformarea lor în simpli vânzători fără pregătire adecvată, sunt complet eronate şi denigratoare”, transmite Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor într-un comunicat de presă.

Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor îşi exprimă profundul regret faţă de declaraţiile recente din media, cu precădere în emisiunile televizate de ştiri, cu privire la farmacişti, în contextul nemulţumirilor generate de publicarea Ordinului 63/2024, privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic.

În contextul în care un controversat ordin privind eliberarea antibioticelor emis de ministrul Sănătăţii a stârnit valuri de controverse în spaţiul public, farmaciştii ţin să transmită că aruncarea vinii asupra lor în ceea ce priveşte problema consumului excesiv de antibiotice este nejustificată şi neechitabilă şi că problema utilizării iraţionale a antibioticelor are multiple aspecte şi implică factori diverşi, nu doar activitatea farmaciştilor.

„Considerăm că acuzaţiile aduse farmaciştilor, precum transformarea lor în simpli vânzători fără pregătire adecvată, sunt complet eronate şi denigratoare, ignorând contribuţia lor esenţială în furnizarea de ajutor specializat, de care pacienţii români beneficiază.

Farmaciştii reprezintă o verigă vitală în asigurarea accesului populaţiei la medicamente şi informaţii relevante. Aceştia sunt profesionişti calificaţi, absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie, dedicaţi susţinerii sănătăţii publice.

În timp ce recunoaştem importanţa reglementărilor privind prescrierea şi eliberarea antibioticelor şi antifungicelor, considerăm că aruncarea vinii cu privire la problema consumului excesiv de antibiotice asupra farmaciştilor este nejustificată şi neechitabilă.

  • Reiterăm că problema utilizării iraţionale a antibioticelor are multiple aspecte şi implică factori diverşi, nu doar activitatea farmaciştilor. Încurajăm o abordare echilibrată, de cooperare între toţi actorii implicaţi în sistemul de sănătate.

Este de datoria noastră, ca profesionişti din domeniul sănătăţii, să colaborăm pentru găsirea soluţiilor optime, în loc să căutăm vinovaţi singulari. Declaraţii publice precum acestea nu contribuie la identificarea problemelor reale şi perturbă iniţiativele de rezolvare a problemelor din sistemul sanitar. Apreciam eforturile medicilor şi farmaciştilor în a menţine sănătatea publică la un nivel optim şi invităm la dialog deschis pentru a depăşi provocările existente.

Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor rămâne dedicată susţinerii serviciilor farmaceutice şi medicale de calitate şi sprijină orice iniţiativă care contribuie la promovarea sănătăţii publice.”, transmit farmaciştii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati