Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”, afiliată BNS, protest în faţa Ministerului Finanţelor

1
245
Foto: Facebook / Federația “Solidaritatea Sanitară” din România

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”, afiliată la Blocul Naţional Sindical, va organiza joi un protest în faţa Ministerului Finanţelor, între orele 13:00 şi 14:00, pe fondul nemulţumirilor faţă de condiţiile de muncă şi de salarizarea din sistem.

Acţiunea de protest a angajaţilor din cadrul Ministerului Finanţelor, ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice este sprijinită şi de Sindicatul Naţional Meridian.

Potrivit unui comunicat al federaţiei sindicale, principala solicitare a membrilor de sindicat prevede ca salariile angajaţilor din cadrul ANAF şi din MF să fie indexate anual cu rata inflaţiei, însă ei cer şi asigurarea unor condiţii decente de muncă, legiferarea statutului profesional şi acoperirea deficitului de personal.

„Menţionăm că nivelul de salarizare acordat în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi instituţiilor subordonate nu este în concordanţă cu importanţa şi complexitatea activităţii desfăşurate. În prezent acesta este evaluat la un coeficient maxim de 2,63 în cadrul unei grile de la 1 la 12. Totodată, deşi lucrează în aceleaşi condiţii cu alte categorii de personal, aceştia sunt discriminaţi şi nu beneficiază de aceleaşi drepturi salariale cum ar fi plata zilelor de sâmbătă, duminică şi sărbători legale lucrate. În aceeaşi ordine de idei, creşterea inflaţiei a dus la diminuarea veniturilor acestora şi de aceea este imperativ necesară indexarea lor cu rata anuală a inflaţiei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional Meridian.

Potrivit sursei citate, şi condiţiile de muncă asigurate angajaţilor sunt „sub orice critică”, clădirile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, mai ales în Bucureşti dar nu numai, sunt într-o stare continuă de degradare din cauza faptului că nu au fost asigurate de-a lungul anilor fondurile necesare pentru întreţinerea acestora.

Lipsa resurselor financiare a dus la deteriorarea continuă a condiţiilor de muncă, nefiind asigurate în unele locuri nici măcar serviciile de curăţenie. Există situaţii în care unele unităţi fiscale ar trebui închise temporar dacă angajaţii nu şi-ar cumpăra din banii lor cele necesare activităţilor zilnice, susţin sindicaliştii.

„Din păcate, deşi am solicitat în mai multe rânduri rezolvarea acestor probleme, nu există încă semnale că se vor soluţiona prea curând. Situaţia dificilă actuală legată de condiţiile de muncă şi salarizare, precum şi nereglementarea statutului profesional al angajaţilor Ministerului Finanţelor au determinat declanşarea acţiunii de protest a angajaţilor. Nerezolvarea acestor probleme cu care se confruntă angajaţii poate avea ca rezultat inclusiv greva propriu-zisă, acţiunea de protest organizată acum fiind doar una dintre etape”, transmit reprezentanţii Sindicatul Naţional Meridian, care reprezintă şi are printre membrii săi angajaţi din cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi instituţiile subordonate acestora. AGERPRES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.