În fiecare zi, zeci de câini sunt abandonați la marginea Bucureștiului. Autoritățile din Ilfov spun că numărul patrupezilor fără stăpân crește de la o zi la alta iar într-o perspectivă de câteva luni, fenomenul riscă să scape de sub control, scrie g4media.ro.
Acesta este și motivul pentru care în zonele știute ca fiind vulnerabile, au fost montate camere de supraveghere. Pe harta roșie a abandonului din județul Ilfov, cele mai fierbinți puncte sunt în: Domnești, Dobroești și Măgurele. Aici sunt părăsiți cei mai mulți câini. În momentul de față, adăposturile ilfovene sunt arhipline. Au sute de maidanezi. Pentru hrănirea unui câine, autoritățile plătesc 10 lei pe zi.
- „Sunt foarte mulți câini abandonați, aruncați din mașină. Sunt aduși din București, din Giurgiu, alții abandonați din Ilfov. Oamenii nu știu, abandonul unui animal este o infracțiune. În Domnești am instalat 10 camere de luat vederi într-o zonă în care sunt foarte des abandonate animale. Câinii se înmulțesc după aceea pe străzi, devin agresivi și devin o problemă pentru oamenii care locuiesc acolo.”, a declarat președintele Consiliul Județean Ilfov, Hubert Thuma, în cadrul unei conferințe de presă pe tema adopțiilor.
Pentru că mulți dintre câinii părăsiți la marginea Bucureștiul ajung pe străzile orașului, adăposturile Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) sunt și ele arhipline. Reprezentații ASPA susțin că a fost depășită capacitatea cu 20%.
- „Acum avem mai mult de 1.200 de câini. Sunt foarte mulți. Sunt excesiv de mulți. Suntem peste capacitate cu cel putin 20%. (…) Noi ne-am dori să facem o zonă metropolitană cu Ilfovul în sensul acesta, pentru că ce se întâmplă? Nu mai avem probleme la nivel de București, în schimb în Ilfov, sunt abandonați cei mai mulți câini. Vine omul cu varza la piață și cu câinii în portbagaj pe care mi-i lasă la margine de București”, susține Mara Marnas, reprezentantă ASPA.
Pentru a stopa fenomenul, autoritățile încearcă să ducă tot felul de campanii prin care să descurajeze abandonul și nu în ultimul rând, să încurajeze adopțiile. Acesta este și motivul pentru care Consiliul Județean Ilfov a lansat de curând o platformă online de adopții – http://www.ilfovadopta.ro. Aici se regăsesc fotografii cu toţi câinii din adăposturile din Ilfov disponibili pentru adopţie. La secţiunea „adoptă”, sub fiecare fotografie, sunt prezentate câteva detalii despre animale: sex, vârstă şi informaţii privind comportamentul. Doritorii au nevoie de numai trei acte: copie de pe buletin, copie de pe contractul de proprietate ori de pe contractul de închiriere şi adeverinţă de venit. Adopţia este gratuită iar toţi câinii sunt sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi microcipaţi. În ceea ce îi privește pe reprezentații ASPA, în fiecare weekend, aceștia organizează în Parcul Izvor până la finalul lunii septembrie, târguri de adopție.
În România, rata de adopţie este extrem de scăzută, doar unul din zece căţei fătați pe stradă ajunge să fie adoptat. La polul opus, rata abandonului este extrem de ridicată, mai ales în condiţiile în care mulţi proprietari de animale nu optează pentru sterilizare. Astfel, fenomenul a căpătat o amploare cu mult peste media existentă la nivel european. Cei mai mulţi câini din România sunt adoptaţi de organizaţii non-guvernamentale ori de persoane fizice din Marea Britanie, Germania şi Olanda. De exemplu, doar în 2018, aproximativ 15.000 de câini din ţară şi-au găsit familii în Regatul Unit. Deşi există o lege care obligă autorităţile locale să promoveze pentru adopţie animalele din adăposturi, până acum acest lucru s-a făcut superficial.
Context
O altă măsură care ar putea fi luată de Consiliul Județean Ilfov pentru încurajarea adopțiilor câinilor care sunt abandonați la marginea Bucureștiului s-ar putea desfășura în acord cu fotbaliștii din Liga 1. Câinii adoptabili ar urma să fie prezentaţi spectatorilor înaintea unor meciuri de fotbal din Liga I, fiind însoţiţi de jucători.
Proiectul prevede încheierea unui protocol de cooperare între Judeţul Ilfov – Consiliul Judeţean şi Liga Profesionistă de Fotbal, în vederea realizării proiectului de interes public judeţean „Umple golul din viaţa ta”, în vederea promovării adopţiei câinilor din adăposturi.
Potrivit protocolului, Biroul Protecţia Animalelor din cadrul aparatului de specialitate al CJ Ilfov va duce la stadion câini din adăposturile publice de pe raza judeţului, la meciurile oficiale din Liga I organizate de Liga Profesionistă de Fotbal. Câinii ar urma să intre în teren însoţiţi de jucători, înainte de startul meciurilor.
Biroul Protecţia Animalelor se va asigura că toţi câinii incluşi în proiect sunt sociabili, deparazitaţi şi vaccinaţi antirabic.
Liga Profesionistă de Fotbal va stabili meciurile oficiale în cadrul cărora se va desfăşura proiectul şi va permite intrarea în teren a câinilor alături de jucători. Timpul petrecut pe teren nu va depăşi cinci minute.
Protocolul ar urma să fie valabil până la finalizarea acţiunii, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării.
Potrivit referatului de aprobare, din cauza numărului redus de personal, a fondurilor insuficiente si a lipsei de spaţiu adecvat, adăposturile de pe raza judeţului Ilfov se văd în imposibilitatea asigurării îngrijirii continue a tuturor câinilor plasaţi în adăpost. Cauza efectivului numeros de câini fără stăpân este abandonul constant al puilor sau adulţilor nedoriţi, menţionează sursa citată.