În cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc, în zilele de 2 septembrie şi 6 septembrie, la Bucureşti, lansarea oficială a volumului biografic dedicat sopranei Marina Krilovici. Iubitorii de muzică vor avea ocazia să o întâlnească pe celebra artistă lirică, cetăţean al scenelor lumii, plină de farmec şi de amintiri care inspiră.
Artista pentru care Metropolitan Opera, Covent Garden, Toronto House Opera sau Vienna Stat Opera, Hamburg Opera sau Opera Naţională i-au fost viaţă şi casă este prezentată în volumul intitulat „Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici”, prin ochiul atent şi experimentat al jurnalistei Alice Năstase Buciuta, redactor şef al revistei Tango – Marea Dragoste, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
„O carte, aşa cum a dorit Marina Krilovici, prezentând succesul ca pe un lucru simplu, ‘vremurile tulburi’ cu detaşarea unei fotografii decolorate de timp şi amintindu-ne – ori de câte ori se întâmplă să uităm! – că iubirea a fost totul pentru ea, în timp ce vocea – acea magnifică voce de soprană lirico-spintă ce a strivit timp de trei decenii haloul celor mai importante teatre lirice cu timbrul ei insolit – doar un vehicul pentru însuşirile ei artistice”, a scris Luminiţa Arvunescu în prefaţa volumului.
Marina Krilovici a fost prima concurentă româncă ce a obţinut Premiul I la Concursul George Enescu, în anul 1964 şi, de asemenea, a făcut parte din juriul concursului reluat în ţara noastră după Revoluţie. A plecat din ţară în anii comunismului. A obţinut aproape imediat cetăţenia germană şi a început o prodigioasă carieră internaţională, fără să renunţe, însă, vreodată, la cetăţenia română şi la iubirea pentru ţara natală în care a revenit ori de câte ori a avut posibilitatea. A fost căsătorită cu baritonul grec Kostas Paskalis şi are doi copii, iar în prezent este profesoară la Opera Naţională din Atena, oraşul în care locuieşte.
Volumul „Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici”, apărut la Editura Cărţile Tango, conţine şi fotografii inedite, mărturii de suflet ale prietenelor apropiate – artiste celebre, la rândul lor, şi, într-un capitol de final, chiar rândurile scrise de eroina cărţii, marea soprană Marina Krilovici, care-şi trece în revistă emoţiile, succesele, iubirile sau regretele.
Lansările de carte vor avea loc la Ateneul Român şi la Sala Palatului, la standul Librariilor Humanitas, în pauza concertului din ziua de 2 septembrie şi la finalul concertului din ziua de 6 septembrie.
***
Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu se va desfăşura în perioada 31 august-22 septembrie 2019.
În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului totalizează 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.
Ediţia 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Sala Radio şi la Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopţii”, „Recitaluri şi concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” şi „Forumul Internaţional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.
Mai multe detalii se pot găsit pe pagina: https://www.festivalenescu.ro/