Festivalul Internaţional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august şi 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepţional, susţinut de 4700 de artişti străini şi români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar şi cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artişti, organizatori şi jurnalişti.
Anunţul a fost făcut marți, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu; consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, col. dr. Valeriu Gheorhiţă, preşedintele Comitetului Naţional pentru Vaccinare, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului, Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului şi Claudiu Popa, managing director Eventim.
Va fi o ediţie care să readucă în viaţa tuturor bucuria sărbătorii. Festivalul Enescu 2021 va celebra 140 de ani de la naşterea lui George Enescu şi de aceea va oferi publicului cel mai amplu program de lucrări enesciene din istoria sa, interpretate de artişti şi orchestre internaţionale – 42, incluzând aici şi cele cinci simfonii. Va fi în egală măsură o ediţie jubiliară, deoarece Festivalul ajunge în acest an la cea de-a 25-a ediţie.
„Prin tema de comunicare din acest an, precum şi prin modul în care încearcă să înfrunte pandemia, Festivalul Enescu va pune în lumină secretul care l-a făcut posibil în cei 63 de ani de existenţă, uneori în condiţii extraordinar de grele: implicarea organizaţiilor, a instituţiilor şi a oamenilor – artişti, spectatori, specialişti – care apreciază şi iubesc muzica clasică, muzica lui George Enescu şi proiectul Festivalului Enescu în sine. De aceea, la cea de-a 25 a ediţie a sa, Festivalul Enescu va arăta cum se construieşte „o istorie din iubire”. Iar pandemia ne forţează mai mult ca niciodată să strângem rândurile, să găsim soluţii şi să ne adaptăm, în loc să închidem porţile celui mai important eveniment cultural internaţional pe care îl organizează România”, a declarat presei Oana Marinescu, Directorul de Comunicare al Festivalului Enescu.
„Muzica nu ne serveşte doar ca divertisment, ca hrană pentru suflet, ci serveşte şi ca un comunicator foarte important între oameni, aşa că în aceste vremuri dificile ale pandemiei, lumea are nevoie de frumuseţe, de muzică, de cultură. Lumea are, prin aceasta, nevoie de Festivalul Enescu. Avem nevoie de public, de artişti şi de sprijinul autorităţilor şi al tuturor sponsorilor. Vă îndemn să consideraţi importanţa acestui Festival, în special anul acesta, atât din perspectiva istoriei sale ilustre, cât mai ales din perspectiva viitorului culturii în această lume. Pandemia nu va dura pentru totdeauna. Odată ce ne vom afla în lumea post-Corona, vom simţi şi mai mult nevoia de hrană culturală pentru inimile, minţile şi sufletele noastre. Prin urmare, vă rugăm să faceţi tot posibilul, aşa cum şi noi facem tot ce este necesar şi posibil de partea noastră, pentru a face acest Festival o realitate, pentru a-l face la fel de colorat şi de divers pe cât l-am anunţat,” a subliniat Vladimir Jurowski, Director Artistic al Festivalului, în mesajul său.
Spre deosebire de celelalte ediţii, Festivalul Enescu 2021 va trece printr-o serie de transformări şi adaptări, pentru a face faţă provocărilor pandemiei. În primul rând, cele 66 de concerte sunt organizate în patru serii:
– Mari Orchestre ale Lumii (concerte desfăşurate la Sala Palatului)
– Concerte şi Recitaluri (la Ateneul Român, după amiaza)
– Muzica Secolului XXI (la Sala Radio)
– Enescu şi Contemporanii (concerte de dimineaţă, la Sala Auditorium)
Organizatorii au renunţat la Seria Concertelor de la Miezul Nopţii, care se desfăşura tradiţional tot la Ateneul Român, începând cu orele 22.30, pentru a reduce aglomeraţia în acest spaţiu şi pentru a permite aerisirea şi igienizarea adecvată între concerte şi repetiţii.
Din motive de pandemie este posibil ca programul să sufere unele modificări până în septembrie. Din acest motiv, organizatorii îi roagă pe iubitorii muzicii să înţeleagă că astfel de schimbări vor fi generate doar de situaţii speciale sau de urgenţă, în condiţiile incertitudinii pandemiei.
De asemenea, deşi organizatorii, în colaborare cu toate instituţiile abilitate, colaborează pentru a găsi cele mai bune condiţii de organizare a concertelor în sală fără să fie puse în pericol viaţa şi sănătatea participanţilor şi a artiştilor, incertitudinile legate de situaţia epidemiologică fac ca modul concret în care se va desfăşura Festivalul să fie anunţat ulterior, cel mai probabil în luna mai 2021, iar vânzarea de bilete şi abonamente este programată să înceapă în luna iunie 2021.
Numărul de locuri în sălile de concerte va fi mai redus, tot din motive de siguranţă sanitară. Pentru achiziţionarea de abonamente, va fi organizată o loterie, conform procedurilor internaţionale, care să asigure echitate în distribuirea acestora. Detaliile complete despre loterie vor fi puse la dispoziţie în luna mai, după ce vom şti mai clar cum vom proceda cu accesul în sălile de concerte. Până atunci, prezentarea generală a procedurii poate fi consultată aici.
Pe lângă concertele în sală, Festivalul Enescu 2021 va oferi acces la concertele sale şi în varianta online, pentru publicul din întreaga lume, în sistem pay-per-view. Este prima oară când Festivalul recurge la acest sistem. Fondurile strânse vor fi folosite pentru a acoperi cheltuieli de organizare şi drepturile de proprietate intelectuală ale artiştilor.
Biletele şi abonamentele vor fi puse în vânzare în luna iunie, prin www.festivalenescu.ro şi www.eventim.ro.
Câteva din cele mai importante elemente din programul Festivalului Enescu 2021
– Cea mai consistentă interpretare a lucrărilor lui George Enescu: 42 de interpretări, inclusiv toate cele 5 simfonii, care vor fi prezente în interpretări ale unor orchestre internaţionale. Toate orchestrele internaţionale prezente în Festival au în program o lucrare de George Enescu.
– Va fi un „dialog” Enescu-Stravinsky – întrucât anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Igor Stravinsky:
* Simfonia a 5-a de Enescu (în aranjament final de Pascal Bentoiu) este în Program împreună cu două lucrări de Stravinsky prezentate în premieră: „The Flood” (Potopul) şi „Les Noces” (Nunta), concert susţinut de Orchestra Simfonică Radio Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, şi de Corul Filarmonicii Enescu. Les Noces este o lucrare foarte dificil de organizat, pentru că e cu patru piane. Soliştii la pian vor fi patru tineri români: Daniel Ciobanu, Andrei Licareţ, Mihai Ritivoiu şi Alexandra Silocea.
* Simfonia a 2-a de Enescu este în Program împreună cu Concertul pentru vioară în re major al lui Stravinsky, în interpretarea Baltic Sea Philharmonic Orchestra.
* În al doilea concert al Orchestrei Simfonice Radio Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, programul include Concertul pentru pian de Stravinsky, care îl va avea ca solist pe Laureatul ediţiei 2020/21 al Concursului George Enescu, Secţiunea Pian
– Exemple de mari orchestre programate în Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta în Gala de Deschidere a Festivalului sub bagheta dirijorului Paavo Jarvi; Orchestra şi Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului său dirijor, Lahav Shani; Orchestra Naţională a Franţei, dirijată de noul ei director, Cristian Măcelaru; Filarmonica din Munchen cu Valery Gergiev dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special şi cu un dirijor care vine pentru prima dată în România, Andres Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal dirijor şi solist; Royal Concertgebouw Orchestra cu dirijori diferiţi pentru cele două concerte susţinute – Daniel Harding şi Alan Gilbert.
– Solişti cunoscuţi: Maxim Vengerov; Patricia Kopatchinskaja; Violoncelista americană Alisa Weilerstein, care vine pentru prima dată în România, împreună cu orchestra sa de cameră The Trondheim Soloists; Fraţii Renaud Capucon (vioară) şi Gautier Capucon (violoncel); Violoniştii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; Contratenorul Philippe Jaroussky; Mezzo-soprana Joyce DiDonato şi soprana Sonya Yoncheva; La pian sunt anunţaţi artişti de prestigiu, care au mai fost prezenţi în Festival: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria Joao Pires, Kirill Gerstein.
– Două lucrări cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, ‘Jesus of Nazareth’ – 1977) va fi naratorul în „Oedipus Rex” de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev şi în Suita „Peer Gynt” a lui Grieg, cu Opera de Marseille, dirijată de Gabriel Bebeşelea.