Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.
Festivalul Opera Copiilor este unul dintre proiectele emblematice ale Operei Comice pentru Copii, organizat începând din 2015, în jurul datei de 1 iunie, Ziua Mondială a Copilului.
- Deschiderea oficială a evenimentului are loc anul acesta pe 17 mai, începând cu ora 16, iar apoi festivalul este este deschis publicului în fiecare vineri, în intervalul orar 16-21, respectiv sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10-21, până pe 9 iunie inclusiv.
Printre atracțiile nelipsite se numără Grădina cu Fluturi, Aventura Parc, Căsuța Păsărelelor, Ținta cu Baloane de Apă, Caruselul și Trenulețul, la care se vor adăuga multe altele, dezvăluite la deschiderea evenimentului. De asemenea, și în acest an, copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani au un spațiu dedicat în exclusivitate lor – zona Bebe F.O.C., din care nu vor lipsi Orașul Bebelușilor și Căsuța Senzorială – precum și evenimente în aer liber, desfășurate la Căsuța din Copac, cum sunt mini-concertele cu personajele din spectacolele „Bubu”.
Și la această ediție F.O.C. se va pune accentul pe lectură, prin întâlniri cu autori de cărți pentru copii și evenimente dedicate bibliofililor, programate la Căsuța din Copac.
- Cinefilii se vor putea bucura de filme în aer liber, în fiecare sâmbătă de festival, după apusul soarelui. Accesul este liber, iar selecția include lungmetraje dublate: „Wonka” (2023), „Mica Sirenă” (2023), „Elementar” (2023) și „Encanto” (2021). Iar pe măsură ce întunericul se instalează, Observatorul de Stele transformă nopțile de vară în amintiri frumoase pentru cei mici și familiile lor.
Pe lângă activitățile și atracțiile amenajate în aer liber și în spații neconvenționale, festivalul cuprinde 60 de reprezentații, programate în Sala Mare, în Salonul Mozart și în Sala UnderGrant.
„Matilda” în Sala Mare
Superproducția care deschide cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, musicalul „Matilda” se joacă în premieră în România, începând cu 17 mai, în Sala Mare, în regia lui Emil Pantelimon.
„Matilda” aduce în scenă povestea captivantă a unei fetițe cu puteri neobișnuite, inspirată de romanul clasic al lui Roald Dahl. Prin muzică, dans și interpretare, spectacolul transmite mesaje puternice despre găsirea frumuseții în lucrurile mărunte și despre lupta împotriva bullying-ului și a violenței, abordând în același timp subiecte actuale, precum manipularea mediatică și rezistența în fața presiunilor sociale.
Această producție nu doar captivează publicul cu povestea originală a protagonistei, ci îi și provoacă pe spectatori să reflecteze asupra unor probleme sociale profunde și actuale. „Matilda” nu este doar un spectacol de divertisment, ci și un mijloc prin care se promovează mesaje de înțelegere, toleranță și curaj, oferind o experiență teatrală memorabilă și plină de învățăminte pentru întreaga familie.