Festivalul „Zilele Culturii Japoneze” are loc în perioada 7-14 iunie

Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, din cadrul Universității Româno-Americane, organizează alături de Muzeul Național de Artă al României, cea de a XIII-a ediție a festivalului Zilele Culturii Japoneze, în perioada 7 – 14 iunie 2024.

  • Ca de fiecare dată, scopul evenimentelor este apropierea publicului din România de cultura tradițională niponă, cât și de cea contemporană. Totodată, festivalul marchează 19 ani de la înființarea CSRJ-AH, iar cei mai buni 10 cursanți vor fi premiați în cadrul galei aniversare Ajisai Matsuri.

Vă invităm să participați la o serie de evenimente unde veți avea ocazia să descoperiți enigmatica lume a gheișelor, să explorați artele japoneze precum ceremonia ceaiului, ikebana, origami, kimono sau pictura tradițională japoneză, sau să vedeți Japonia prin ochii unui fotograf japonez de renume.

Evenimentul este deschis publicului larg și se adresează atât cunoscătorilor culturii nipone, cât și celor ce pur și simplu iubesc Japonia.

Programul Festivalului Zilele Culturii Japoneze

Vineri, 7 Iunie 2024

  • Vernisaj „Sound of Water”: De la ora 18:30, în cadrul Universității Româno-Americane, în foaierul corpului C, pasionații de cultură japoneză se vor putea bucura de vernisajul expoziției de pictură ce conține tablouri realizate de Ana Asavei Pietraru și curat de Anca Maria Ciofirla. Accesul este liber.

Miercuri, 12 Iunie 2024

  • Atelier de pictură în acuarelă Geiko și Maiko: Începând cu ora 18,00, la Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” din cadrul Universității Româno-Americane va avea loc atelierul de pictură în acuarelă ghidat de Alina Bastet, artist plastic și ghid în arta terapeutică. Accesul este pe baza de rezervare.

Joi, 13 Iunie 2024

  • Expoziție „Dincolo de granițele lumii plutitoare”: Începând cu ora 19,00 în foaierul Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, va avea loc expoziția ce reunește fotografii ale artistului Keiichiro Matsuo (deținător al unor premii importante în Japonia), lucrări de mari dimensiuni din hârtie, realizate de Alexandra Baranyi (artist origami), aranjamente ikebana create de Andreea Georgescu (instructor autorizat al Școlii Sogetsu, Japonia), kimono-uri semnate Laura Caraman, dar și tablouri ale pictorului Daniel Cherecheș. În deschiderea evenimentului vor susține alocuțiuni domnul consilier Tatsuo Kitagawa, Ambasada Japoniei în România, prof. univ. dr. Mirela Murgescu (Universitatea din București) și co-organizatoarea expoziției, doamna prof. univ. dr. Carmen Tămaș Săpunaru (University of Hyogo).

Vineri, 14 Iunie 2024

  • Demonstrație de Ceremonia ceaiului: Începând cu ora 11:00, Katsunori Meshii (Soukoku), maestru de ceai și vice-președinte al Școlii Urasenke din Osaka, va realiza o demonstrație de Ceremonia ceaiului în Camera de Ceai aflată la Muzeul Național de Artă al României. Maestrul Meshii a susținut demonstrația la care au luat parte invitații prezenți la summit-ului G20 de la Osaka din anul 2019. La ceremonie va lua parte și gheișa Taka.
  • Ajisai Matsuri: Evenimentul central al Zilelor Culturii Japoneze se va desfășura în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, începând cu ora 19: Gala va marca cea de-a 19-a aniversare a Centrului de Studii Româno – Japoneze ”Angela Hondru”.

Invitate speciale la eveniment vor fi trei membre ale “cartierului cu flori” (cum sunt denumite zonele cu geisha din Kyoto), aflate pentru prima data în Romania pentru a lua parte la un spectacol extraordinar de muzică și dans traditional japonez.

Geiko Ayano, o artistă cu experiență, care și-a început ucenicia în cartierul Pontocho la 16 ani, imediat după terminarea perioadei de învățământ obligatoriu, a devenit maiko la 17 ani și geiko la 21 de ani. Instrumentul preferat este flautul, doamna Ayano fiind și o dansatoare de excepție.

Geiko Taka, a urmat o cariera similară, devenind geiko la 22 de ani. Este specialistă în dans tradițional și ceremonia ceaiului.

Maiko Hidesaki (geisha în devenire) este o tânără deosebit de talentată, care se specializează în dans și ceremonia ceaiului.

Toate cele trei artiste provin de la o casă de ceai din faimosul cartier Pontocho din Kyoto.

Tot în cadrul galei Ajisai Matsuri artistul Tenkeii Nomura ne va încânta cu un fascinant show ikebana. Tenkeii Nomura san realizează aranjamente în stilul Școlii Sogetsu și este ambasador onorific al prefecturii Ishikawa. Revine la București după ce a mai susținut spectacole în trecut pe scena Teatrului Odeon dar și aici, la Sala Auditorium a MNAR.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati