Filarmonica din Rotterdam şi uimitorul dirijor Lahav Shani, în premieră la Festivalul Enescu

Doi dintre cei mai mari violonişti ai lumii, Gil Shaham şi Maxim Vengerov, vor urca astăzi pe scenele Festivalului Enescu, cu viorile lor Stradivarius, vechi de trei secole şi în valoare de peste un milion de euro fiecare, pentru a prezenta un program muzical de excepţie, la Bucureşti şi, respectiv, la Cluj.

Gil Shaham va interpreta împreună cu Filarmonica din Rotterdam, sub bagheta tânărului dar foarte talentatului dirijor Lahav Shani, prezenţi pentru prima oară la Festivalul Enescu.

Concertul va avea loc la Sala Palatului, de la ora 19.30, şi va prezenta în premieră în România Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major op. 77 de Johannes Brahms, cu cadenţa făcută de compozitorul George Enescu. Considerat unul dintre cele mai mari concerte destinate viorii, Concertul de Brahms a fost compus în anul 1878, şi dedicat lui Joseph Joachim, un excelent violonist al secolului al XIX-lea şi bun prieten al compozitorului. Concertul pentru vioară este o capodopera muzicală plină de consistenţă expresivă şi încărcătură emoţională. Joseph Joachim, care a interpretat concertul în premieră în 1899, a afirmat că este unul dintre cele 4 mari concerte ale romantismului german, alături de concertele pentru vioară de Beethoven, Bruch şi Mendelssohn. Violonistul Gil Shaham va interpreta la vioara sa Stradivarius „Contesa Polignac” din 1699.

În cea de a doua parte a serii, Filarmonica din Rotterdam va interpreta Simfonia a VI-a în mi minor op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski. Ceaikovski, o personalitate hipersensibilă aflată într-o permanentă luptă cu destinul, a exprimat conflictele sale interioare în creaţiile sale. A dedicat această lucrare muzicianului şi profesorului german Theodor Ave – Lallemant şi a explicat sensul muzicii ca pe o resemnare în faţă forţei destinului: acceptarea sorţii ca fiind predestinată şi imposibil de schimbat.

Considerat urmaşul lui Zubin Mehta, dirijorul Lahav Shani se distinge prin maturitatea sa uimitoare, precum şi prin muzicalitatea naturală, instinctivă. Criticii consideră că va deveni unul din marii dirijori ai lumii.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, Munchener Bach-Chor şi Munchener Bach-Orchester vor intepreta alături de Hansjorg Albrecht, Pasiunile după Matei BWV 244 de Johann Sebastian Bach. Pasiunile reprezintă un oratoriu sacru, compus în anul 1727 pe un libret de Picander. Considerat o capodoperă a barocului muzical, oratoriul ilustrează învăţături biblice cuprinse în Noul Testament.

La Cluj-Napoca, de la ora 19.00 la Sala Auditorium Maximum, marele violonist Maxim Vengerov va susţine un recital alături de pianista Polina Osetinskaya. Programul divers şi îmbietor se deschide cu Sonata nr. 32 în Si bemol major pentru vioară şi pian K. 454 de Mozart, o lucrare emblematica a spiritului mozartian. Este completată de Sonata în fa minor de George Enescu, o superbă capodoperă scrisă în 3 părţi, în care se resimte influenţa muzicii tradiţionale presărată de rafinamentul stilului componistic francez,o lucrare pretenţioasă şi versatilă. Este succedată de Sonata în Mi bemol major pentru vioară şi pian op. 18 de Richard Strauss, un punct de reper important în creaţia violonistică. Recitalul se încheie cu Ravel – Rapsodia de Concert Tzigane, o lucrare de virtuozitate, plină de culoare, ce aparţine curentului impresionist.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati