Filarmonica „George Enescu”: Clasic şi romantic, cu dirijorul Christian Badea şi pianistul Mihai Ritivoiu

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, va avea în pogram joi şi vineri, 10 şi 11 octombrie, Preludiul operei Hovanşcina de Modest Musorgski, Concertul nr. 1, în fă diez minor, pentru pian şi orchestră, op. 1 de Serghei Rahmaninov şi Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Mihai Ritivoiu, a anunţat marţi un comunicat al Filarmonicii George Enescu.

„După marele succes al Orchestrei şi Corului Filarmonicii cu Moise şi Aron, de Arnold Schonberg, la Festivalul Enescu, continuăm  stagiunea cu un repertoriu familiar, în cheie clasică şi romantică, cu care reînnoim contactul cu publicul fidel al concertelor de abonament. Simfonia nr.8 de Dvorak, plină de ritmuri şi melodii de inspiraţie popular, şi primul concert de Rahmaninov, compus la numai 18 ani”, spune dirijorul Christian Badea, citat de comunicat.

Maestrul Badea a arătat că sSolistul este tânărul  pianist român Mihai Ritivoiu, care revine la Filarmonică, în stagiunea 2019 – 2020, împreună cu o serie de alţi muzicieni tineri români de excepţie, precum Ioana Cristina Goicea şi Daniel Ciobanu.  Concertmaistru este tânărul violonist român Rafael Butaru, cunoscut prin activitatea sa artistică intensă, nu numai în România, dar şi peste hotare, a adăugat Christian Badea.

***

filarmonica enescu dirijoriDedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).  Christian Badea a condus, în cadrul Festivalului „George Enescu” 2019 din Bucureşti, Filarmonica din Sankt Petersburg, alături de solistul Vădim Repin.

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renee Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea – unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat.  În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi, în acelaşi an, a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, dedicată realizării  unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internaţională şi susţinerii dezvoltării artistice a celor mai talentaţi  tineri muzicieni din România şi din alte ţări europene. Printre proiectele realizate de Fundaţie se numără Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, „Proiectul Parsifal la Ateneu”, prezentat în 2015 şi în 2016 şi ciclul „Mari Concerte al Centenarului României”, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu”, în toamna anului 2018. După un succes răsunător la debutul său cu opera „Andrea Chenier”, la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost invitat să se reîntoarcă în 2019, pentru o nouă producţie a operei „Turandot”. Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente până în stagiunea 2020- 2021.

Născut la Bucureşti, Mihai Ritivoiu a studiat pianul la Liceele de Muzică „Dinu Lipatti” şi „George Enescu” cu profesoarele Alma Peter-Apostoleanu şi Gabriela Enăşescu. În 2012 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa pianistului şi profesorului Viniciu Moroianu. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Gabriel Amiraş, Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet şi Emmanuel Ax, beneficiind de asemenea de sfaturile şi îndrumarea maestrului Valentin Gheorghiu. În prezent urmează cursul Artist Diplomă la Guildhall School of Music & Drama din Londra, la clasa Senior Professor of Piano Joan Havill. Mihai Ritivoiu este câştigător al Concursului Naţional „Dinu Lipatti”, în 2010, şi laureat al Concursului Internaţional „George Enescu”, 2011, şi al Tunbridge Wells Internaţional Young Concert Artist Competition, 2014, an în care a obţinut de asemenea Medalia de Aur a Societăţii Europene Beethoven din Londra.

Pianistul a concertat pe importante scene din Europa precum Wigmore Hall, Barbican Centre şi St. Martin-in-the-Fields în Londra, Studioul „Ernest Ansermet” din Geneva, Centrul Bechstein din Frankfurt şi Ateneul Roman. A fost solist al Orchestrelor Filarmonice din Bacău, Râmnicu-Vâlcea şi Timişoara, al Orchestrei de Cameră Radio, Orchestrei Române de Tineret şi Sinfonia of Cambridge.

În August, 2013, Mihai a avut onoarea de a fi invitat să ia parte în concertul „Valentin Gheorghiu şi invitaţii săi”, care a avut loc în sala Cazinoului din Sinaia, în cadrul Festivalului „Enescu şi muzica lumii”. Interpretările sale au fost difuzate de Radio România Muzical, Radio Suisse Romande iar în 2014 a fost invitat al emisiunii „În Tune” a postului BBC Radio 3. Studiile lui Mihai la Guildhall School of Music & Drama sunt sponsorizate de Noswad Charity, în trecut beneficiind de burse şi premii ale Fundaţiei Familiei Raţiu, Fundaţiei Culturale Erbiceanu, Ileana and Peter Ilica Foundation for the Endowment of the Arts şi Fundaţiei Principesa Margareta a României.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati