Filme din selecţia festivalului FIVER, gratuit pe Vimeo

Filme din programul FIVER, platformă internaţională de sprijin, expunere şi producţie de dans audiovizual, care organizează, din 2012, un festival anual care stimulează profesionalizarea genului cine-dans, pot fi urmărite săptămâna aceasta, gratuit, pe Vimeo.

Mai multe producţii de cine-dans vor putea fi vizionate de cinefilii români începând cu 26 octombrie, ora 19:00, până pe 31 octombrie, inclusiv, ora 19:00.

Programul complet va fi disponibil utilizatorilor reţelei centrelor Institutului Cervantes pe pagina de Vimeo.

Creaţiile alese poartă semnătura unor regizori prestigioşi din trei generaţii, cineaşti care au evidenţiat modul în care dansul a devenit un limbaj specific al mişcării dându-i viaţă prin ecran.

Programul ediţiei din acest an include şi Fiver-Cervantes care, printr-o selecţie de filme ale unor artişti spanioli şi latino-americani al căror curator este Samuel Retortillo, îşi propune să ofere o viziune actuală asupra dansului audiovizual cu ajutorul creaţiilor produse de Fiver sau care au fost finaliste în competiţia sa internaţională.

În cadrul acestuia, vor putea fi urmărite cinci creaţii: câştigătoarea premiului special FIVER 2019 („Amo a las criadas por irreales” / „Menajerele”, de Sofia Castro – Argentina), finalista („Babelian Circles” / „Cercurile babilonice”, de Ferrand Romeu) şi creaţiile în colaborare cu Fiverlabs 2019 („Cuerpo a cuerpo 2.0” / „Corp la corp 2.0”, coordonată de Esteban Crucci şi Jordi Cortes, „Wine or Grape?” / „Vin sau struguri?”, coordonată de Álex Pachón, şi „Bailaora” / „Dansatoarea de flamenco”, de Rubin Stein).

Programul este completat de „Cuerpos confinados/ Corpuri izolate”, o serie de videoclipuri realizate în timpul carantinei cu scopul de a analiza şi a valorifica propunerile creative dezvoltate în această perioadă de autori de talia lui Elías Aguirre, Richar Mascherin, Asun Noales, Alex Pachón, Jesús Rubio, Antonio Ruz, Guido Sarli şi Pablo Venero. Este vorba despre opt producţii: opt regizori şi regizoare au fost aleşi pentru creaţiile lor care se dezvăluie drept probe de speranţă, de adaptare, de imaginaţie şi creativitate şi sunt relevante prin caracterul lor colaborativ, poetic şi prin mărturia pe care o oferă.

Anul acesta, Institutul Cervantes din Bucureşti a mai prezentat online două serii ale proiectului „Clásicos contigo/ Clasicii alături de tine” şi seria „Contemporáneos”. Acestora li s-a adaugat programul de filme peruane desfăşurat în aer liber, în luna iulie, pe terasa institutului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati