Finala competiţiei „Oraşul Inteligent 2030” va avea loc vineri

Primăria Sectorului 6 a susţinut, prin Centrul Cultural European Sector 6, alături de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Română pentru Smart City, Competiţia „Oraşul Inteligent 2030”, adresată liceelor Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti.

Marea finală a Competiţiei „Oraşul Inteligent 2030” va avea loc mâine, orele 17,00, la Cartier HUB (Strada Braşov nr. 25). Cu această ocazie, va avea loc şi selectarea câştigătorilor primelor 5 locuri (locurile I – III şi două menţiuni). Proiectele liceenilor se vor confrunta pentru un loc pe podium, tinerii urmând să le susţină în faţa juriului.

„Dacă vrem să ştim cum arată viitorul societăţii, trebuie să ne uităm la tânăra generaţie. Ei sunt beneficiarii a tot ce construim astăzi, iar tinerii pe care i-am întâlnit în cadrul competiţiei sunt minunaţi. Prin Competiţia Oraşul Inteligent 2030 ni se oferă şansa de a vedea o parte din viziunea liceenilor. Important să fim atenţi la proiectele, la propunerile şi la nevoile lor. În cadrul dezbaterilor am fost impresionat de viziunea, coerenţa şi determinarea tinerilor. Cred cu tărie că viitorul poate fi îmbunătăţit prin cultură şi educaţie şi sper ca astfel de tineri să devină din ce în ce mai mulţi şi mai valoroşi pentru societate”, a spus viceprimarul Sectorului 6, Constantin Tomescu.

Competiţia a fost lansată în decembrie 2019 şi a avut mai multe etape: identificarea profilului liceenilor, asigurarea de mentorat şi sesiuni de întâlniri cu lectorii şi mentorii proiectului, urmate de înscrierea online a proiectelor realizate de liceeni, care prezintă viziunea acestora despre „Oraşul inteligent în anul 2030”, atunci când liceenii de acum vor fi adulţi.

Astfel, în prima etapă, în luna decembrie 2019, au avut loc o serie de evaluări pentru a identifica profilul elevilor din liceele Sectorului 6. În cea de-a doua etapă (16 – 27 ianuarie 2020) au avut loc sesiuni de informare în liceele participante la proiect.

A urmat etapa de depunere de proiecte (24 ianuarie – 7 februarie 2020), apoi o alta de vot electronic, deschis publicului, între 12 februarie şi 16 februarie 2020, când a avut loc jurizarea etapei competiţiei pe liceu, etapă în care au fost stabiliţi primii 3 concurenţi clasaţi, la nivel de liceu. Premiile au constat în vouchere în valoare de: Locul I – 500 lei, Locul al II-lea – 400 lei, Locul al III-lea – 300 lei.

În cadrul celei de-a doua etape a proiectului (2019 – 2020), un număr de peste 800 de elevi şi cadre didactice au participat la sesiunile de informare. Dintre cele 12 licee participante, s-au calificat pentru jurizare mai multe proiecte, înscrise fie individual de elevi, fie de echipe. Dintre acestea, au trecut în etapa finală de susţinere a proiectului în faţa juriului şi auditoriului proiecte de la 9 licee. Premiile neacordate la cele 3 licee de la care au fost înscrise proiecte ne-eligibile sau care nu au obţinut punctajul necesar calificării vor fi redistribuite către elevii care au înscris proiecte eligibile prin acordarea de menţiuni speciale.

Premiile ce se vor acorda în cadrul finalei competiţiei constau în vouchere în valoare de:

Premiul I – 2.000 lei

Premiul II – 1.500 lei

Premiul III – 1.000 lei

2 menţiuni – fiecare în valoare de 500 lei.

Lista completă a proiectelor finaliste este disponibilă la adresa web: www.orasulinteligent2030.ro.

„Oraşul Inteligent 2030” este primul program de dezvoltare şi promovare a culturii urbane şi la prima ediţie (2018 – 2019) s-a bucurat de implicarea directă a unui număr de peste 600 de elevi prezenţi în cadrul întâlnirilor cu mentorii. Aceştia au vizat teme din următoarele domenii: Smart Mobility, Smart Environment, Smart Governance, Smart Living, Smart Economy şi Smart Citizen.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati