Finalizarea cadastrului sistematic din Vidra – impact și beneficii în Ilfov

Arhitectul – șef Olivia-Ana Ciobanu-Oprescu, alături de administratorul public al județului Ilfov, Andrei Mihai, au participat  la evenimentul de predare a noilor cărți funciare în comuna Vidra, organizat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov (OCPI), împreună cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

La această întâlnire, prilejuită de finalizarea procesului de cadastrare sistematică a UAT Vidra din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), au participat și senatoarea de Ilfov, Nicoleta Pauliuc, președintele ANCPI, Hajnalka Ildiko Vig, directorul general-adjunct al ANCPI, Adriana Tudosoiu, directorul OCPI, Ruxandra Ghiba, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, primarul comunei Vidra, Tudor Marian, precum și alți reprezentanți ai administrației locale.

Cadastrarea sistematică la nivelul localității Vidra, începută în mai 2017 și finalizată în decembrie 2022, reprezintă una dintre realizările importante din punct de vedere al sistemului de evidență a proprietăților, fiind una dintre cele mai vaste localități din județul Ilfov, cu circa 6630 de hectare. Ca urmare a acestui proiect, au fost deschise 18401 de cărți funciare noi – dintre acestea 9853 în intravilan, 8244  de imobile în extravilan și 304 de imobile mixte – ceea ce reprezintă aproximativ 66000 de euro, bani la bugetul local al UAT Vidra, primiți de la ANCPI. 

Olivia – Ana Ciobanu – Oprescu, arhitectul-șef al județului Ilfov: ,,Dinamica dezvoltării urbanistice din Ilfov este foarte mare, iar cadastrul sistematic este un proces important care ne ajută în susținerea eforturilor noastre în beneficiul cetățenilor, întrucât prin acesta se creează premisele rezolvării unor situații cu impact pe termen lung asupra comunității. În cadrul acestuia, se înregistrează informatii detaliate despre proprietățile imobiliare și se atribuie fiecăreia o identificare unică, permițându-ne să luam decizii informate cu privire la utilizarea terenurilor, la planificarea zonei și la implementarea proiectelor de dezvoltare, inclusiv rețele edilitare – canalizare, apă, asfaltări de străzi- prin atragerea fondurilor europene și, nu în ultimul rând, să stabilim o strategie urbanistică. Mă bazez pe sprijinul pe care ANCPI ni l-a aratat de fiecare dată, în vederea încheierii protoculului între cele două instituții publice, în vederea realizării schimbului de date în sistem GIS.

Consiliul Județean Ilfov le-a recomandat tuturor reprezentanților localităților din județ să acceseze fondurile puse la dispoziție de ANCPI, întrucât înscrierea în programul PNCCF și cadastrarea sistematică a UAT-urilor asigură o dezvoltare coerentă și durabilă, prin conturarea unui tablou cadastral precis. În consecință, finalizarea PNCCF în fiecare localitate va permite realizarea unei strategii cu privire la o planificare mai eficientă a investițiilor publice, accesul autorităților la informatii precise si actualizate cu privire la proprietatile si proprietarii din zonă și, de asemenea, impozitarea conform situației reale, ceea ce va aduce venituri suplimentare la bugetul localității. 

Procesul de cadastru din localitatea Vidra a inclus actualizarea informațiilor existente și integrarea acestora în sistemul informatic al ANCPI, iar finalizarea acestuia va avea un impact pozitiv asupra comunității, prin crearea unei baze de date complete și actualizate cu privire la proprietățile imobiliare din zonă, din registrul de taxe și impozite. 

Județul Ilfov a ajuns la un procent de peste 40% din suprafața teritoriului angrenată în contracte de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică în cadrul PNCCF, fie în derulare, fie finalizate. 

UAT-urile ilfovene care au accesat finanțările puse la dispoziție de ANCPI, prin PNCCF, sunt următoarele: Petrăchioaia, Grădiștea, Jilava, Afumați, Balotești, Berceni, Bragadiru, Buftea, Cernica, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Cornetu, Dascălu, Dărăști-Ilfov, Dobroești, Domnești, Găneasa, Glina, Gruiu, Măgurele, Nuci, Periș, Popești-Leordeni, Snagov, Voluntari.

De asemenea, există și localități care au în derulare contracte din cadrul PNCCF din fonduri proprii, precum: Mogoșoaia, Vidra, Brănești, Ștefăneștii de Jos, Tunari, Corbeanca, Măgurele, Domnești, Glina, Moara Vlăsiei.

Înregistrarea proprietăților în sistemul unic de evidență al statului reprezintă un prim pas în direcția unei dezvoltări urbanistice coerente, care să includă rețele de transport, rețele edilitare, zone de agreement și alte proiecte de infrastructură atât de necesare locuitorilor din Ilfov, dar și din întreaga zona metropolitană. 

Cadastrul sistematic din localitatea Vidra este un proiect important pentru județul Ilfov, cu un impact pozitiv asupra comunității, fiind un model pentru alte regiuni care doresc să-și modernizeze sistemele de gestionare a terenurilor și infrastructurii. 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati