Firea acuză majoritatea din CGMB că, în loc să continue un proiect demarat de ea pentru testarea cancerului la sân, au venit „cu un document plagiat”

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea acuză, în mesajul transmis de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, că actuala administraţie a Capitalei a oprit mai multe proiecte demarate în mandatul său al căror scop era acela de a sprijini pacienţii oncologici. Firea spune că un proiect demarat de ea vizând testarea a fost oprit se succesorul său, Nicuşor Dan, iar majoritatea formată din USR-PNL-PMP în Consiliul General al Municipiului Bucureşti a venit, recent, cu un proiect similar. „Era mai simplu să-l continue pe cel existent, care a avut rezultate. (…) A fost mai simplu pentru ei să vină cu document plagiat, pe care l-au prezentat ca fiind o idee proprie”, scrie fostul edil, citat de news.ro.

„Prin proiectul «Testarea cancerului la sân în stadii incipiente», cunoscut pentru efectuarea testului genetic Oncotype DX, se acordau 17.000 de lei pentru realizarea de teste genetice. În trei ani, aproape 690 de persoane au beneficiat de acest ajutor. Până când, proiectul a fost oprit de primarul general Nicuşor Dan.  Abia în urmă cu două luni, majoritatea USR-PNL-PMP din Consiliul General a venit cu un nou proiect pentru testare genetică. Era mai simplu să-l continue pe cel existent, care a avut rezultate pentru doamnele diagnosticate cu această maladie. A fost mai simplu pentru ei să vină cu document plagiat, pe care l-au prezentat ca fiind o idee proprie”, scrie Gabriela Fire pe Facebook sâmbătă, în mesajul se Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

Ea reclamă de asemenea că actualul primar şi consilierii de dreapta din CGMB nu susţin proiectul privind cu testarea BRCA (testarea predispoziţiei ereditare la cancerul de sân), început în 2020 şi în care s-au înscris peste 500 de pacienţi oncologici.

„Omenii primarului general refuză să continue programul. La solicitarea consilierilor generali PSD, politrucii puşi de USR să conducă sănătatea din Capitală au minţit, în scris, spunând că acest test este decontat prin asigurările de sănătate şi au respins proiectul ca fiind «neoportun»!”, adaugă Firea.

Fostul primar mai acuză şi oprirea derulării proiectului „Newborn – Oncofertilitate”, prin care tinerii diagnosticaţi cu orice formă de cancer aveau o şansă să devină părinţi după vindecare, prin obţinerea de sprijin financiar pentru prezervarea fertilităţii, înainte de a începe tratamentele oncologice.

„Mă doare sufletul că nimeni nu mai vorbeşte de unul dintre cele mai importante proiecte dedicate pacienţilor oncologici: Centrul de terapie cu protoni, cel mai modern tratament pentru bolnavii de cancer. A fost încuiat într-un sertar de Nicuşor Dan şi majoritatea sa, chiar dacă ar putea salva viaţa a peste 2.400 de copii şi adulţi în fiecare an”, mai scrie Firea în mesajul său, subliniind că acesta .„nu este un atac la actualul primar general, ci doar o constatare amară şi tristă pe care o fac şi pacienţii oncologici”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati