Firea anunță creșterea sumelor și a vârstei pentru creditele garantate de stat pentru studenți și familii

0
138
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Gabriela Firea, ministru al Familiei și Egalității de Șanse, a anunţat pe pagina de Facebook că sumele acordate și vârsta solicitanților în cazul programelor Family Start și Student Invest vor creşte.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a acordat până acum „650 de credite (…) în programele Student Invest și Family Start”, potrivit Gabrielei Firea.

„Îmbunătățim programele de creditare Family Start și Student Invest, așa cum ne-au cerut cetățenii: creștem sumele acordate și vârsta solicitanților, acordăm posibilitatea achiziției oricărui tip de autoturism, nu doar cu şapte locuri, extindem categoriilor persoanelor eligibile cu medicii rezidenți, masteranzii, doctoranzii. 650 de credite au fost acordate până acum în programele Student Invest și Family Start!

Continuăm aceste proiecte extrem de importante pentru tinerii din România și pregătim modificări care să le facă și mai accesibile”, a transmis Gabriela Firea pe Facebook.

De asemenea, ministrul a scris că „și familiile monoparentale sau medicii rezidenți vor putea aplica în aceste programe”.

„Creditele cu garanția statului și dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au fost extrem de solicitate în ultima lună a anului 2022. Astfel, până la sfârșitul lui decembrie au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii la început de drum. În total, garanțiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 30 de milioane de lei”, a adăugat Firea.

Ce se schimbă în programele Family Start şi Student Invest

Ministerul Familiei şi Egalităţii de Şanse, împreună cu Fondul Român de Contragarantare, doresc să aducă modificări la programele Family Start şi Student Invest, după solicitările și mesajele primite prin intermediul băncilor de la cetăţenii români.

Mai exact, ministrul anunţă că:

  • vor fi propuse introducerea unor criterii care le vor permite familiilor monoparentale, dar și asistenților maternali să poată accesa aceste credite;
  • în programul Student Invest, pe lângă studenți, masteranzii sau doctoranzi şi medicii rezidenți se vor putea înscrie, după ce va fi propusă modificarea vârstei până la maximum 45 de ani;
  • va crește nivelul maxim al vârstei doritorilor și pentru creditele Family Start;
  • vor exista modificări și asupra cheltuielilor eligibile: banii vor putea fi folosiți și pentru achiziția unor mașini second hand, pentru renovarea sau dotarea cu panouri fotovoltaice a unei locuințe, dar chiar și pentru electrocasnice noi;
  • vor fi propuse și majorarea sumelor care pot fi accesate: maximum 75.000 de lei în programul Student Invest și până la 150.000 de lei, la Family Start.

„De exemplu, propunem introducerea unor criterii care le vor permite familiilor monoparentale, din ce în ce mai multe în România, dar și asistenților maternali să poată accesa aceste credite. În programul Student Invest vrem să le dăm posibilitatea și medicilor rezidenți să se poată înscrie, pe lângă studenți, masteranzii sau doctoranzii. De aceea, propunem modificarea vârstei până la maximum 45 de ani.

De asemenea, vom crește nivelul maxim al vârstei doritorilor și pentru creditele Family Start.  Propunem și majorarea sumelor care pot fi accesate. Scenariile discutate sunt maximum 75.000 de lei în programul Student Invest și până la 150.000 de lei, la Family Start.

De asemenea, va exista și o ajustare a pragului de venituri pentru familii.  Vor exista modificări majore și asupra cheltuielilor eligibile. Astfel, banii vor putea fi folosiți și pentru achiziția unor mașini second hand, pentru renovarea sau dotarea cu panouri fotovoltaice a unei locuințe, dar chiar și pentru electrocasnice noi.

Publicăm în curând toate modificările propuse și ne dorim ca în cel mai scurt timp să fie puse în aplicare”, a susţinut Gabriela Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.