Firea: Testarea bucureștenilor pentru depistarea celor infectați cu COVID-19 va începe luni

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că luni ar urmă să înceapă testarea unui eșantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu științific pentru depistarea celor infectați cu noul coronavirus, scrie Ziare.com.

„Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste, iar cele șase primarii de sector vor achiziționa câte 1.000 de teste”, a scris edilul general pe Facebook.

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Primăria Capitalei, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, anunță că în București va fi testat un eșantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu științific pentru depistarea celor infectați cu noul coronavirus, din dorința de a preveni astfel formele severe de boală.

Streinu-Cercel a subliniat că în lipsa screening-ului, formele ușoare pot să treacă nedetectate, generând formele ulterioare de infecțîi severe. El a mai precizat că ministrul Sănătății și-a acordat avizul pentru acest proiect și a subliniat că este vorba despre un studiu „cu valoare științifică”, nu despre o simplă testare. Totodată a menționat că în București există 188 de persoane diagnosticate pozitive, dintre care 116 în Sectorul 2; 6 în Sectorul 3; 11 în Sectorul 4; 3 în Sectorul 5; 14 în Sectorul 6; 24 în Sectorul 1.

coronavirus-streinu-cercel-stat-in-casa-zece-saptamani
Foto: Antena3

„Când găsim o persoană pozitivă, carantinam toată zona respectivă, pentru că toți sunt pontetial infectați cu acest virus. Facem testări, îi punem 14 zile în carantină, timp în care vor primi servicii de suport social din partea primăriei, presupun, sau a cui se va decide, iar noi ne facem treaba de doctori, iar în ziua a 14-a vom re-testa persoanele respective”, a spus el.

În ce privește selectarea celor 10.500 de persoane, el a precizat că acest lucru va fi realizat de către statisticieni și că esantionarea ar urmă să fie finalizată în aproximativ două zile. El a arătat că persoanele pot refuză testarea, dar că în acest fel ratează șansă de a află dacă sunt infectate sau nu.

Recoltarea se va face în stradă, în afară locuinței, iar rezultatele vor fi obținute în 15-30 de minute și vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Cei care urmează să fie testați vor fi anunțați de către președintele asociației de locatari sau de către polițistul de proximitate.

Streinu-Cercel a menționat că Institutul de Boli Infecțioase „Matei Bals” a primit 13 mașini electrice de la Municipalitate, pentru transportul personalului medical care va efectua aceste teste.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati