Consiliul Local Voluntari va vota miercuri, 26 iulie, pentru construirea unui Centru de zi de asistență pentru persoane vârstnice și pentru un sediu secundar al Direcției de Asistență Socială, în aceeași clădire. Florentin Pandele, primarul Voluntariului și unul dintre principalii actori din cadrul scandalului „Lagărele Ilfovului”, este inițiatorul, confrom Buletin de Bucuresti.
Centrul pentru bătrâni – specificații
Centrul de zi de asistență și recuperare, cu echipă mobilă de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice va avea o capacitate de minim 50 de beneficiari zilnici la centru și minim 25 de beneficiari zilnici pentru serviciile de îngrijire la domiciliu. Printre serviciile oferite se numără kinetoterapia, fizioterapia, masaj, consiliere psihologică individuală și de grup și terapie ocupațională.
Persoanele vârstnice care ar putea beneficia de asistență socială sunt cele care au împlinit vârsta de pensionare și:
- Nu au familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare
- Nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii
- Nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare
- Nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată
- Se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice
Proiectul centrului pentru vârstnici face parte din aplicarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023 – 2030, se arată în proiectul de hotărâre. Investiția inițială va fi realizată din fonduri europene, prin PNRR, și va fi unul din cele 71 de centre de zi de asistență noi, planificate la nivel național. Separat, un sediu secundar al Direcției de Asistență Socială va fi executat exclusiv din fondurile orașului Voluntari.
Valoarea maximă care poate fi solicitată pentru proiect (lucrări de construcții, dotări operaționalizarea și acordarea serviciilor sociale) este puțin peste 6.100.000 de lei, dintre care minim 172.000 de lei trebuie să se folosească pentru acordarea serviciilor. Această sumă este gândită pentru a asigura funcționarea centrului pentru cel puțin o lună.
Cele „două clădiri”, într-una singură
Toate facilitățile centrului se vor afla la parter și etajul 1, cu spațiu de depozitare la subsol, etajul doi al clădirii urmând să fie destinat unui centru al Direcției de Asistență Socială.
Construcția celui de al doilea etaj se va realiza din fondurile locale ale orașului Voluntari. Deși tipul centrului de asistență socială nu este specificat, o mare parte din proiectul de hotărâre descrie beneficiile interacționării persoanelor în vârstă cu copiii, presupunând, deci, că vor fi mulți copii, zilnic.
Însă, potrivit aceluiași proiect de hotărâre, majoritatea spațiilor de la etajul 2 al clădirii vor fi birouri, iar restul spații de depozitare.
Miza Proiectului de Hotărâre o reprezintă beneficiile unirii acestor două centre, și proximitatea pe care locația o are față de Centrul de zi pentru părinți și copii.
Conform Proiectului de Hotărâre, beneficiile unirii acestor două ar fi multiple, iar „conceptul de vîrstnici – copii – părinți” este unul „inovativ”, și ar permite lucruri precum:
- „învățare intergenerațională” cu precădere despre „perspective, experiențe și culturi diferite”,
- „prevenirea singurătății, oferind în același timp un sentiment de scop și semnificație” bătrânilor
- poate chiar contribuii la „eliminarea stereotipurilor (…) aceștia pot învăța să aprecieze perspectivele și abilitățile unice ale fiecăruia”.
Nu în ultimul rând, este vorba și de economii de costuri: „creșterea forței de muncă” și împărțitul de resurse fiind principalele argumente aduse.