Florin Barbu, după discuțiile cu fermierii: Revendicările erau transpuse deja în bugetul Ministerului Agriculturii

Revendicările fermierilor erau transpuse deja în bugetul Ministerului Agriculturii, a declarat ministrul Florin Barbu, sâmbătă, la Știrile B1 TV.

Întrebat despre protestul fermierilor, ministrul Agriculturii a spus: „Noi am avut astăzi o discuție cu protestatarii și o parte dintre fermierii care s-au alăturat acestui protest spontan. Am încheiat un proces-verbal prin care ne-am asumat revendicările, revendicări care erau transpuse deja în bugetul Ministerului Agriculturii. Vorbim de un cuantum de 100 de euro pe hectar pentru culturile din toamna 2022, pentru un grant care să acopere cheltuielile pe care le au fermierii”.

„Avem sprijin pentru vaca de carne 100 de euro pe cap de animal. Așa avem și pentru porc, inclusiv și pentru pasăre (…). Mai mult de atât, Ministerul Agriculturii în anul 2024 subvenționează întreaga acciză a motorinei din agricultură. Mai mult de atât, în anul 2023, Ministerul Agriculturii pentru 50% din consumul de motorină a subvenționat litrul cu 3,67 lei, practic 50% din carburantului la pompă”, a adăugat Florin Barbu.

„Toate aceste lucruri sunt transpuse în bugetul Ministerului Agriculturii. Este pentru prima oară când Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României ca buget”, a subliniat oficialul.

„Inclusiv și ordonanța privind asimilarea categoriei permis B putere 1, care Ministerul Agriculturii a contrasemnat această ordonanță, ea este transmisă către Ministerul de Interne și săptămâna viitoare va intra în Guvernul României, inclusiv creditarea fermierilor cu dobândă fixă de 1,95, ROBOR este suportat de către Ministerul Agriculturii, este notificată la Bruxelles și este aprobată de către Ministerul Agriculturii, toate aceste lucruri erau publice, toate aceste lucruri erau puse de către Ministerul Agriculturii prin comunicate clare către fermieri din toată țara”, a mai spus Florin Barbu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati