Florin Estefan și Maria Miron, invitați în spectacolul „Evgheni Oneghin” de pe scena Operei Naționale București

Spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, programat joi, 3 martie, ora 18:30, pe scena Operei Naționale București, îi readuce în fața publicului spectator în calitate de invitați pe baritonul Florin Estefan, solist și director al Operei Naționale Române din Cluj Napoca, și pe mezzosoprana Maria Miron, solistă a Operei Naționale din Iași.

Reprezentația aduce în stagiunea centenară reunirea pe scena bucureșteană a forțelor artistice ale operelor naționale din țară, alături de soliștii Operei bucureștene: soprana Crina Zancu în rolul Tatiana, tenorul Andrei Lazăr în rolul Lenski, basul Filip Panait în rolul Gremin, mezzosoprana Sorana Negrea în rolul Larina, tenorul Valentin Racoveanu în rolul Triquet și baritonul Dan Indricău în rolurile Zaretsky și Căpitanul. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

Opera „Evgheni Oneghin” a fost reprezentată pentru prima oară la data de 17 martie 1879 de către studenții Conservatorului din Moscova, sub conducerea muzicală a lui Nicolai Rubinstein. Ceaikovski se temuse de lipsa efectelor scenice, deoarece opera fusese concepută ca o „dramă lirică intimă, dar puternică”, după cum el însuși a caracterizat-o. După doi ani de la prima reprezentație, opera a intrat în repertoriul Teatrului Mare din Moscova, la data de 11 iunie 1881, devenind în curând una dintre lucrările preferate ale publicului. De atunci, popularitatea acesteia a crescut continuu, devenind, în timp, parte a patrimoniului muzical universal.

Baritonul Florin Estefan a urmat cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității de Stat din orașul natal și este licențiat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca în anul 2004, devenind solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, din anul al doilea de studii, la vârsta de 20 ani. În decembrie 2007, devine absolvent din prima promoție al Cardiff International Academy of Voice, avându-l ca profesor de canto pe faimosul tenor Dennis O’Neill. În 2012 revine ca solist al Operei Naționale Române din Cluj Napoca, urmând să devină Manager general al renumitei instituții lirice în februarie 2015, fiind cel mai tânăr manager din istoria primei instituții lirice înființate în România (18 septembrie 2019). În anul 2016 obține titlul de doctor în muzică la Academia de Muzică clujeană, dar și premiul „Cel mai bun solist al anului” la Opera Națională București, în cadrul Galei Operelor Naționale, pentru interpretarea rolului Evgheni Oneghin în producția Operei Naționale Române din Cluj Napoca. Începând cu anul 2017, Florin Estefan ocupă și funcția de lector universitar doctor la Catedra de Canto a Academiei Naționale de Muzică clujene. Ca solist, Florin Estefan, a câștigat numeroase competiții și a cântat pe diverse scene atât în România, cât și peste hotare (Grecia, Austria, Italia, Belgia, Republica Cehă, Irlanda, Japonia, Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Bulgaria, Egipt), interpretând o serie importantă de roluri precum: Evgheni Oneghin (Evgheni Oneghin,  P. I. Ceaikovski), Amonasro (Aida, G. Verdi), Giorgio Germont (La Traviata, G. Verdi), Renato (Un Ballo in maschera, G. Verdi), Rigoletto (Rigoletto, G. Verdi), Contele de Luna (Il Trovatore, G. Verdi), Marcello (La Bohème, G. Puccini), Jack Rance (La Fanciulla del West, G. Puccini), Michele (Il Tabarro, G. Puccini), Don Giovanni (Don Giovanni, W.A. Mozart), Figaro și Contele Almaviva (Le Nozze di Figaro, W. A. Mozart), Enrico (Lucia di Lammermoor, G. Donizetti), Malatesta (Don Pasquale, G. Donizetti), Belcore (L`Elisir d`Amore, G. Donizetti), Sharpless (Madama Butterfly, G. Puccini), Guglielmo (Cosi fan tutte, W. A. Mozart), Nick Shadow (The Rake’s Progress, I. Stravinski). Repertoriul său vocal simfonic cuprinde creații de L. van Beethoven  (Simfonia a IX-a), J. Haydn (Cecilienmesse), W. A. Mozart (Requiem), G. Rossini (Petite Messe Solennelle), C. Orff (Carmina Burana), G. Fauré (Requiem), M. P. Musorgski (Song and Dances of Death). În calitate de Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Florin Estefan a reușit să crească participarea tinerilor la spectacolele instituției, prin numeroasele premiere și spectacole eveniment, printr-o nouă abordare a publicului și prin programe și proiecte destinate tuturor, în spații neconvenționale, cu acces gratuit, precum Opera Aperta și La Operă.

Mezzosoprana Maria Miron și-a desăvârșit pregătirea în domeniul artei vocale în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, la secția canto clasic, sub îndrumarea profesoarei Georgeta Stoleriu. Perfecționându-se și în cadrul anumitor cursuri de măiestrie susținute de nume importante ale scenei lirice românești, printre care soprana Ileana Cotrubaș, Maria Miron a câștigat mai multe premii importante precum premiul I la Concursul Internațional „Arta Florescu” sau Medalia de aur a Academiei Lutece din Paris. Angajată a Operei Naționale București în perioada 2006 – 2018, mezzosoprana Maria Miron are un repertoriu bogat și variat ce cuprinde roluri în titluri de referință precum „Don Giovanni”, „Flautul fermecat” și „Cossi fan tutte” de W. A. Mozart, „Cenușăreasa” și „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Dido și Aeneas” de G. F. Handel, „Madama Butterfly” și „Manon Lesacaut” de G. Puccini. În prezent este solistă a Operei Naționale Române Iași.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati