Peste o treime dintre români umblă doar cu bani gheaţă şi cu economiile la ciorap. Şapte milioane de cetăţeni nu au card bancar, mai ales cei din mediul rural. Mulţi nici nu ar avea cum să îl folosească. Nu toate magazinele au POS şi există doar o mie de bancomate în cele peste 13.000 de sate din România, potrivit antena3.ro.
Printre cei șapte milioane de români fără card bancar se numără și Radu. Deşi locuieşte la numai 30 de kilometri de Bucureşti, în satul Niculești, preferă să îşi primească pensia în mână.
Radu: Vine poştaşul. Puţini au card. Majoritatea care sunt la pensie sunt cu poștașul.
Cel mai apropiat bancomat este la 10 kilometri, prea departe pentru cei bătrâni şi singuri.
Radu: Au maşini, se duc la Buftea, la Crevedia, la Periş şi scot banii, că au maşini, dar eu n-am maşină.
Localnic: Dacă n-am maşină, n-am nimica, cu ce să mă duc?
Nici cei tineri nu se grăbesc să îşi deschidă cont. 25% dintre salariaţi iau leafa în plic, deşi cu ajutorul cardului pot face plăţi mai uşor şi pot contoriza banii.
Angajat: N-am card. Pentru ce? Eu lucrez în construcţii şi îmi iau banii în mână, adică cash.
Fără bani ”gheaţă”, unii nu ar reuşi să se descurce. În cele peste 13.000 de sate din România, există doar 1.000 de bancomate. Nici în oraşe nu mai sunt la fel de multe ca înainte.
În timp ce în urmă cu aproape 10 ani, la nivel naţional erau 58 de bancomate la suta de mii de locuitori, acum sunt doar 53 de ATM-uri la suta de mii de locuitori. O problemă sunt şi magazinele care nu au POS.
Adrian Negrescu, consultant financiar: Banii cash te fac să te simți, probabil, mai confortabil, în siguranță. De aici și rata scăzută de depozite bancare din România. E cea mai mică rată de bancarizare din Europa. Practic avem cele mai puţine conturi raportate la numarul de locuitori.
34% dintre românii fără conturi nu au încredere în bănci. 33% sunt nemulţumiţi de comisioanele mari, iar 10% invocă faptul că nu au bancomate în apropiere şi folosesc doar numerar.
Adrian Negrescu, consultant financiar: De la cumpărăturile de la țărani, din piață, la vulcanizarea auto și serviciile de tuns și coafor, la toate acestea se plătește de cele mai multe ori cu cash, iar mulți din acești bani nu sunt impozitați.
Aşa poate creşte evaziunea fiscală, iar statul are de pierdut.