Foişorul de Foc, redeschis după 3 ani de renovări. Modernizarea a costat 4 milioane de euro

Muzeul Național al Pompierilor sau Foișorul de Foc, asa cum este el cunoscut, şi-a redeschis porțile după aproape trei ani de renovări. Monumentul istoric din care a fost supravegheată Capitala aproape 2 decenii, până la introducerea telefonului, a fost modernizat cu 4 milioane de euro, bani europeni.

Foişorul de Foc datează din 1892, așezat strategic la intersecția străzii Traian cu bd. Regele Ferdinand, în imediata apropiere a Bisericii Oborul-Vechi. Orașul avea clădiri preponderent din lemn la vremea aceea, vulnerabile în fața flăcărilor, aşa că a fost folosit inițial drept turn de apă și apoi de depistare a posibilelor incendii. A fost multă vreme cea mai înaltă construcție din Capitală. Turnul are o înălțime de 42 de metri. A fost construit acum 134 de ani si pana la apariția mijloacelor moderne, pompierii monitorizau de aici apariția incendiilor din Capitală.

În acest weekend, cei care îşi doresc să viziteze Foişorul de Foc o pot face gratuit

Aşa au stat lucrurile până în anul 1910, când a fost introdus telefonul. Pompierii au folosit în continuare Foişorul de Foc până în anul 1934. 29 de ani mai târziu, clădirea a devenit oficial Muzeu Naţional al Pompierilor, care are în patrimoniu peste 10.000 de exponate. „Avem un mod de dispunere cronologic. Avem machete care ilustreaza perioada antichitatii, perioada evului mediu. Vorbim despre primele unitati ale pompierilor militari, despre focul cel mare, cel mai mare foc din istoria Capitalei si tot coborand pe etaje ne apropiem de contemporanitate”, a declarat Loredana Oprica, director Muzeul Naţional al Pompierilor.

Cel mai vechi exponat pe care il puteți vedea aici la Foișorul de Foc este aceasta uniforma de pompieri, care datează din anul 1834. Tot aici mai puteți găsi și echipamentele pe care le foloseau salvatorii acum câteva decenii în urma pentru a se lupta cu flacarile. Pompierii nu au sărbătorit doar redeschiderea muzeului, ci şi ziua lor. „O spun fara ezitare si astazi si o spun oriunde, sunt printre cei mai buni din Europa. Se poate demonstra acest lucru cu statistici, cu studii”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

„De ziua Pompierilor nu pot decat sa le multumesc pentru ce au facut, nu numai pentru anul asta, ci pentru tot parcursul anilor trecuti si sa spun, da, s-au descurcat”, a declarat Raed Arafat, şeful DSU. La câteva minute după redeschidere, muzeul a primit şi primii vizitatori. În acest weekend, cei care îşi doresc să viziteze Foişorul de Foc o pot face gratuit. De săptămâna viitoare, intrarea pentru un adult va costa 10 lei, preţul unui bilet pentru un copil va fi 2,5 lei, în timp ce un senior va plăti 5 lei.

sursa: observatornews.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati