Economia României va crește în acest an peste estimările din vară, după cum arară cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internaţional.
Specialiștii Fondului Monetar Internaţional (FMI) estimează, în concluziile Consultării pe Articolul IV, o creștere de 4,8% a economiei românești pentru acest an.
În iunie, la finalul vizitei delegaţiei în România, Fondul estima o creștere de 3,5% – 4,5% în 2022 și 2023, în lipsa unei escaladări a războiului din Ucraina.
Cum arată principalii indicatori economici
Conform actualei prognoze ale FMI, economia României va crește, dar mai ușor față de anul trecut, când a avut un avans de 5,9%, în timp de pentru anul următor creșterea să încetinească până la 3,4%.
În ceea ce privește inflația, FMI estimează o medie anuale de 13,3% în 2022 – în august aceasta a ajuns la 15,4% – după o medie de 5% în 2021, urmând ca în 2023 să coboare la 10%.
Deficitul de cont curent al României este estimat de FMI 7,7% din PIB (față de 7% din PIB în 2021), iar pentru 2023, este așteptat să se reducă ușor la 7,4% din PIB.
Datoria publică a României va fi în continuare peste 50% – 51,7% din PIB, în creștere față de 51,4% din PIB în 2021, urmând să crească la 52% din PIB în 2023, conform estimărilor FMI.
Adrian Câciu: „O confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are”
Potrivit Ministerului Finanțelor, Comitetul Executiv al FMI a apreciat importanța implementării unor politici macroeconomice prudențiale pentru asigurarea stabilității și, totodată, stimularea reformelor structurale pentru susținerea creșterii economice.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a salutat, în comunicatul transmis de instituție, decizia Fondului Monetar Internațional (FMI) de a revizui în creștere prognoza de avans economic a României, pentru anul 2022, ca urmare a misiunii de evaluare (Consultări pe Articolul IV) efectuată de delegația FMI în vara anului curent.
„Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creșterii economice, pe fondul contextului internațional și al apropierii de conflictul armat de la granița noastră. Și iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creștere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene”, a spus Adrian Câciu.
„Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validări ale deciziilor de politică fiscal-bugetară și financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului. Traversăm o perioadă de criză și incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune și urmărim evoluțiile externe, dar asigurarea stabilității economice se face de aici, de la București și vom continua să facem acest lucru. Reformele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt în termenele stabilite și vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel și măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investițiilor publice și consolidarea bugetară” , a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.