Fortul 13 este transferat din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea CJ Ilfov/ Monumentul istoric va fi consolidat şi restaurat

Fortul 13, simbol al represiunii comuniste, este transferat din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov. Acesta urmează să fie consolidat şi restaurat, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

  • ”Alături de preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, Alexandru Groza, directorul Muzeului Ororilor Comunismului în România, instituţie subordonată Ministerului Culturii, şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor am găsit o soluţie care să permită restaurarea şi valorificarea culturală şi turistică a Fortului 13 Jilava. Până azi, Fortul 13 Jilava se afla în lista Monumentelor Istorice, dar în administrarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care nu are în atribuţii exploatarea şi valorificarea acestor obiective. Prin urmare, soluţia a fost transferul la CJ Ilfov, ceea ce înseamnă că Fortul 13 Jilava va putea fi consolidat, restaurat, valorificat cultural şi integrat în circuitul turistic”, a transmis Turcan.

Potrivit ministrului, „acest obiectiv este un monument istoric şi realizarea unui muzeu care să prezinte perioadele istorice prin care a trecut această clădire, ororile petrecute acolo, reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a arăta viitoarelor generaţii că dramele si abuzul regimului comunist nu trebuie uitate”.

  • Fortul 13 face parte din lanţul de fortificaţii construite între 1870 şi 1890 la solicitarea lui Carol I pentru apărarea Capitalei împotriva unei eventuale invazii otomane. Din 1907, clădirea a fost folosită ca temniţă, fiind aduşi ţăranii arestaţi în timpul Răscoalei.

Fortul a fost săpat până la adâncimea de 10 metri, iar pământul rezultat în urma săpăturilor a fost folosit la ridicarea zidului împrejmuitor, pe acest zid fiind amplasate turnurile de observaţie, potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Intrarea în fort se făcea printr-o poartă boltită, pe frontispiciul căreia este gravat anul de înfiinţare al închisorii militare şi inscripţia „Fortul 13 Jilava”. În 1907, închisoarea avea un pavilion administrativ (180 de metri pătraţi), Cancelaria închisorii (30 de metri pătraţi), dormitorul trupei (120 de metri pătraţi) şi fortul propriu-zis, cu 52 de camere.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati