Fostul ministru al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, despre importanța adoptării Codului Comunicațiilor: ”Va stimula competitivitatea industriei europene”

Fostul ministru al comunicațiilor Alexandru Petrescu este încrezător că redesenarea cadrului legislativ în domeniul comunicațiilor, prin noul cod european de comunicații electronice și planul de acțiune 5G, prin va crea ”premisele unei licitații de succes pentru acordarea licențelor de spectru 5G și o diseminare de succes a noilor tehnologii de conectivitate în spectrul digital.” Reprezentantul PSD a participat la evenimentul ce marchează 25 de ani de la lansarea primului serviciu de telefonie mobilă digitală din România.

”Am participat astăzi la evenimentul ce marchează 25 de ani de la lansarea primului serviciu de telefonie mobilă digitală din România, masa rotundă organizata de FINMEDIA și “Piața Financiara”, cu participarea celor mai importanți jucatori din spectrul telecomunicațiilor, reprezentanți ai structurilor executivului, mediul privat sau cel de reglementare.”, a scris Petrescu pe pagina de Facebook.

Potrivit acestuia, în România cele două legi care setează cadrul de reglementare si de implementare a 5G sunt:

  • Legea 163/2021 (stabilește modalitatea autorizării furnizorilor de tehnologie, echipamente utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național precum si in cele de comunicatii electronice 5 G)
  • Codul Comunicatiilor (reglementează perioada de acordare licențe, printre multe alte elemente de politica de reglementare).

Codul, dupa ce decizia Curții Constitutionale va fi publicată în MO, va trebui să meargă din nou în Parlament pentru adoptare în forma agreată în urma deciziei Curții Constituționale.

Fostul ministru speră că acest cod va trece în această sesiune parlamentară, pentru că România avea obligativitatea transpunerii acestuia până în dec 2020.

Strategia nationala 5G a fost adoptata în 2019, în mandatul meu de ministru.”, a completat Petrescu.

Acesta amintește că, la nivel european, Comisia Europeana a adoptat un plan de acțiune 5G pentru Europa în 2016 pentru a asigura implementarea timpurie a infrastructurii 5G în toată Europa.

”Obiectivul planului de acțiune a fost să înceapă lansarea serviciilor 5G în toate statele membre ale UE până cel târziu la sfârșitul anului 2020. În continuare, sugerează o dezvoltare rapidă pentru a asigura o acoperire 5G neîntreruptă în zonele urbane și de-a lungul principalelor căi de transport până în 2025.”, mai spune reprezentantul PSD.

Noul cod european de comunicații electronice și planul de acțiune 5G sunt strâns legate: ambele au drept scop stimularea competitivității industriei europene.

Astfel, ambele vor sprijini implementarea și adoptarea rețelelor 5G, în special în ceea ce privește atribuirea la timp și disponibilitatea spectrului radio, ”condiții mai favorabile pentru implementarea celulelor mici sau probleme sectoriale care împiedică implementarea anumitor servicii, stimulente pentru investiții și condiții-cadru favorabile.”

”Rămân optimist ca redesenarea cadrului legislativ in domeniu va crea premisele unei licitații de succes pentru acordarea licențelor de spectru 5G și o diseminare de succes a noilor tehnologii de conectivitate in spectrul digital.”, a conchis sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati