Fostul Spital Filantropia zace în ruină la doi pași de Guvern

Fostul Spital Filantropia zace abandonat de 35 de ani, la doi pași de Guvernul României, cu copaci crescuți printre ziduri.

Deși nevoia de unități sanitare apare în discursul fiecărui politician, toate inițiativele privind reabilitarea spitalului s-au blocat in birocrație.

Inspectorul PRO a aflat că Ministerul Sanatatii își propune să mute în vechiul spital două activități medicale vitale: donarea de sânge și recuperarea pacienților grav bolnavi.

Rămane de văzut când, de vreme ce toate corpurile clădirii au ajuns să arate ca după cutremur.

Mahalaua Dracului, așa cum i se spunea acum 200 de ani, este astăzi o zonă centrală a Capitalei, lângă Guvernul României. Iar fostul Spital Filantropia, unde funcționa în trecut Institutul de Cancerologie, este acum o ruină vizibilă din birourile Executivului.

De sus arată ca o grădină botanică, iar de jos ca o clădire bombardată. A fost folosită intens până în 1990, atunci când tratarea bolnavilor de cancer s-a mutat la Fundeni.

Ministerul Sănătății, care a administrat fostul spital în ultimele trei decenii, este principalul vinovat pentru starea avansată de degradare a construcției. Încadrată în clasa 1 de risc seismic, clădirea a fost dată altora în administrare, acum 3 ani.

Jumătate a revenit Institutului de Recuperare, care este lipit de ruina Filantropia, iar cealaltă jumătate a ajuns la Centrul de Transfuzii, care funcționează vizavi. Numai terenul valorează peste 6 milioane de euro.

Adrian Miulescu, director Institutul de Recuperare: ”Ministerul a preluat-o din patrimoniul public în administrare și, neavând ce să facă cu o astfel de clădire, au hotărât să ne dea nouă de muncă. Au scapăt de ea, fiind într-un stadiu grav de degradare”.

Întreagă clădire are peste 4.000 de metri pătrați și se întinde din bulevardul Ion Mihalache până în Doctor Felix. Din cele 4 corpuri, doar corpul A a fost consolidat, acum 25 de ani. Este vorba despre actualul sediu al Institutului Național de Recuperare care se va extinde și în corpul B, pentru acordarea de tratamente de recuperare neurologică.

Corpurile C și D aparțin acum de Centrul de Transfuzii. Ambele instituții medicale vor să construiască aici două spitale noi pe locul ruinelor. Consolidarea le va da însă bătăi de cap specialiștilor, pentru că jumătate din clădire este din zidărie, iar cealaltă jumătate din beton.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati