FOTO/ Curtea de Conturi: Primăria Sectorului 4 a supraevaluat veniturile prevăzute pe 2021

Curtea de Conturi a descoperit că primarul Daniel Băluță a supraevaluat veniturile prevăzute pentru anul 2021 cu aproape 70 de milioane de lei peste nivelul maxim permis de lege. Conform raportului de audit, fundamentarea bugetului a fost făcută pe baze nereale, iar odată cu supraestimarea veniturilor au fost mărite și cheltuielile, „fără a avea surse de finanțare”. Primăria Sectorului 4 consideră că aceste informații nu sunt de interes public, potrivit Buletin de București.

Cum a încălcat Primăria Sectorului 4 legea?

Conform legislației în vigoare, dacă gradul de realizare a veniturilor programate în buget în ultimii doi ani este mai mic de 97%, instituția, în cazul de față Primăria Sectorului 4, este obligată să fundamenteze veniturile pentru anul curent cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent.

Mai exact, în 2019 și în 2020 banii care au intrat în buget au fost mai puțini decât 97% (pentru anul 2019=84%, iar pentru anul 2020=95%). Prin urmare, în momentul în care s-a făcut noul buget pentru 2021, veniturile ar fi trebuit să nu depășească 655 de milioane de lei, adică atât cât s-a câștigat în anul din urmă.

Edilul a ignorat legea și a mai adăugat la veniturile prognozate încă aproape 70 de milioane de lei.

Care sunt consecințele creșterii veniturilor?

În momentul în care Primăria Sectorului 4 a supradimensionat veniturile, i s-a permis să crească și cheltuielile. Asta înseamnă, conform concluziilor din raport, că Daniel Băluță a putut să cheltuie mai mult, fără să aibă însă surse de finanțare.

Elena Calistru, președinta Funky Citizens*, un ONG care promovează cetățenia activă și bugetarea bazată pe strategii de dezvoltare pe termen lung, crede că există mai multe probleme generate de supraestimarea veniturilor pe care se bazează o instituție, în funcție de posibila explicație pentru care s-a întâmplat acest lucru.

Una dintre ele ar putea fi necunoașterea cadrului fiscal-bugetar, ceea ce „înseamnă că fie nu există capacitatea instituțională de a avea ABC-ul pe finanțe publice locale, fie că factorul politic ignoră acea parte din administrație care probabil avea aceste cunoștințe și decide strict discreționar”.

Dacă supraevaluarea veniturilor este o decizie asumată, susține Elena Calistru, atunci există riscul ca instituția să devină singura decidentă pe banii publici, fără niciun fel de control sau supervizare. „Pentru că se poate întâmpla ca bugetul să fie făcut „la mișto” (fără respectarea niciunei reguli, cum indică raportul Curții de Conturi), Consiliul local care are competență pe aprobare să își dea girul pe un document fără mare legătură cu realitatea, iar apoi primăria, în execuția bugetară, să facă practic ce vrea.”

O ultima problemă identificată de președinta Funky Citizens este întocmai cea menționată de auditorii Curții de Conturi: prin supraestimarea veniturilor, administrația își permite să dea drumul la cheltuieli mai mari și fără fundamentare. Regula în finanțele publice locale e că bugetele trebuie să fie echilibrate. „Deci, dacă avem venituri mai mari prognozate la început de an, se pot angaja cheltuieli fără acoperire, iar la final de an ne putem trezi cu datorii sau cu tăieri din alte locuri pentru a putea acomoda astfel de cheltuieli mărite. Sau pot apărea costuri suplimentare pentru că în unele cazuri pot apărea penalități de întârziere dacă nu sunt plătite facturi la timp.”

Care sunt cauzele care au condus la apariția abaterii?

Conform raportului de audit, principala cauză care a generat problema supraevaluării a fost aceea că, în cei doi ani din urmă, administrația sectorului 4 nu s-a oprit să analizeze care sunt motivele pentru care categoriile de venituri prevăzute în 2019 și 2020 nu au fost realizate. Primăria Sectorului 4 a ignorat faptul că, la final de an, cifrele din buget nu aveau legătură cu cele anticipate la început de an.

Totodată, auditorii au constatat că echipa lui Băluță a exercitat cu superficialitate controlul intern și nu a aplicat prevederile legale în privința modului de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli.

Ce a spus Primăria Sectorului 4 Curții de Conturi?

Primăria Sectorului 4 susține că fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 s-a efecturat conform datelor și informațiilor transmise de instituțiile de stat, precum și a informațiilor statistice referitoare la creșterea economică previzionată la nivel național.

„La momentul elaborării proiectului de buget nu am primit de la ANAF – Trezoreria Sectorului 4 indicatorii bugetari și nici de la DGITL Sector 4 indicatorii cu privire la gradul de colectare/realizare a veniturilor proprii.”

Ce a răspuns Daniel Băluță redacției Buletin de București

Primarul sectorului 4 susține că problema supraevaluării veniturilor nu reprezintă informații de interes public, deși este vorba despre modul în care sunt gestionați banii cetățenilor: „explicațiile solicitate în cererea dvs. sus-menționată nu fac obiectul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati