FOTO EXCLUSIV Expoziția „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, la Muzeul Național Roman – Termele lui Dioclețian de la Roma

Jurnaliștii acreditați pentru vizita delegației conduse de premierul Marcel Ciolacu în Italia au participat la un tur ghidat al expoziției „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, cea mai mare și valoroasă expoziție românească organizată în afara granițelor României în ultimii 25 de ani. Acesta este expusă la sediul Muzeului Național Roman – Termele lui Dioclețian de la Roma, care o găzduiește în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024.

Aflată sub înaltul patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei, expoziția marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.

Acest eveniment-fanion constituie apogeul schimburilor culturale bilaterale și reunește peste 1000 de artefacte de la 47 de muzee din România și Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premieră în acest cadru.

Artefactele urmăresc evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie cinci sute de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VIII d.Hr), o mărturie a numeroaselor contacte și schimburi culturale care au avut loc în regiune.

Dintre cele mai impresionante artefacte, care vor încânta publicul, amintim: coiful princiar getic din aur de la Coțofenești, șarpele Glycon, brățările dacice din aur, piese din faimosul tezaur de la Pietroasa și donarium-ul de la Biertan.

Curatorii expoziției sunt Ernest Oberlander, directorul Muzeului Național de Istorie a României și Stéphane Verger (foto jos), directorul Muzeului Național Roman, care a fost și gazda turului expoziției.

Expoziția este organizată de Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania și Ministerul Culturii din Italia.

Foto: corespondent News Bucuresti

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati