FOTO O grenadă veche de peste 30 de ani a fost găsită în timpul lucrărilor de consolidare a Blocului Rosenthal

Lucrările la consolidarea imobilului din Calea Victoriei nr. 22-24, cunoscut și ca Blocul Rosenthal, au fost oprite astăzi pentru câteva ore în urma unei descoperiri periculoase. Angajații Companiei Municipale Consolidări, care lucrează pe acest șantier din luna mai 2019, au găsit o grenadă în subsolul clădirii.

Grenadă veche de 30 de ani

Pentru siguranța tuturor persoanelor care se aflau în șantier, s-a decis evacuarea imobilului și apelarea de urgență a organelor abilitate în acest caz. Grenada era într-o stare vizibilă de degradare și are, cel mai probabil, o vechime de peste 30 ani. Proiectilul a fost preluat, în scurt timp, de către geniști în condiții maxime de siguranță.

Grenada a fost descoperită în timpul lucrărilor de evacuare a deșeurilor din subsol, la nivelul -2 al clădirii. Până la începerea lucrărilor, acest nivel nu mai fusese folosit de aproape 30 de ani, ușile de intrare erau zidite, iar camerele complet inundate și pline de deșeuri.

Povestea Blocului Rosenthal

Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Compania Municipală Consolidări, continuă planurile pentru redarea funcționalității acestei clădiri monument istoric din centrul Bucureștiului.

Până acum, au fost executate toate lucrările de punere în siguranță necesare, au fost scoase zeci de tone de gunoaie din interiorul clădirii, sunt aproape finalizate lucrările de restaurare la nivelul fațadei și se lucrează în interiorul clădirii, conform documentației aprobate. Astfel, conform studiului istoric, este respectat în totalitate conturul inițial al clădirii, iar materialele folosite pentru finisaje se apropie de cele, arată Primăria București într-un comunicat.

Blocul Rosenthal a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Treizeci de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Clădirea – monument istoric – are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferințe, la etajul șapte se află o sală de sport și un bufet la etajul opt. La parter au fost spații comerciale.

Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati