FOTO/ Parcul Național va fi modernizat și reamenajat

Parcul Național şi lacul vor intra într-un amplu proces de reabilitare și de modernizare, pentru confortul şi siguranţa celor care locuiesc în zonă sau obişnuiesc să se plimbe prin acest parc.

Sunt două proiecte mult așteptate de comunitate, proiecte care au obținut de curând votul Consiliului Local pentru investițiile propuse. 

Acest parc extins pe 10 ha, deşi nu este monument istoric, se află între două zone protejate – parcelarea Maior Coravu şi parcelarea Vatra Luminoasă, așa că se dorește aducerea lui la o formă prin care să fie integrat armonios în arhitectura locală, cum a fost gândit în 1953, anul în care a fost înființat. 

Din păcate, parcul nu a mai beneficiat de lucrări ample de modernizare de peste 20 de ani, iar în prezent se află în stare avansată de degradare – de la aleile care au luat-o la vale, la zidurile de sprijin ale lacului şi insulei care sunt erodate, iar în unele locuri, efectiv rupte.

În ultimul an s-a lucrat la documentaţiile necesare şi au avut loc dezbateri cu comunitatea locală, dar şi cu asociații de profil și specialişti din domeniu, pentru a contura un plan viabil și în concordanță cu dorințele celor din zonă.

Ce prevăd cele două proiecte de investiții:

Lacul 

Va fi decolmatat, se refac malurile și se amenajează zone de relaxare deasupra sa. Se vor monta 16 hamace pe apă, 7 pontoane şi o pasarelă. Toate aceste dotări vor transforma lacul într-o atracţie cheie a parcului.

Insula 

Va rămâne sălbatică, fiind un minunat habitat pentru plante şi păsările din zonă.

Parcul 

Se refac aleile și eficientizăm traseele, având în vedere că este şi zonă de tranzit între Bd. Basarabia şi str. Maior Ion Coravu.

Se vor planta specii autohtone de plante, rezistente la secetă.

Se va înocui tot mobilierul urban: bănci, şezlonguri, rastel pentru biciclete, mese de şah, chioşcuri de lemn pentru târguri, containere de gunoi acţionate electric etc.

În dreptul teatrului de vară va exista o piaţetă centrală, cu chioşcuri de lemn, o zonă ce se pretează atât pentru întâlniri, cât şi pentru organizarea de mici evenimente locale.

Parcul va avea și: 

zone dedicate pentru mese de ping-pong

pistă de alergare

pistă de biciclete

Lângă zona de fitness care există în prezent, se montează şi echipamente de parkour pentru copii.

Echipamentele de joacă din lemn montate recent vor fi completate şi cu alte modele accesibilizate pentru copiii cu dizabilităţi.

Va fi și o zona de pumptrack pentru adolescenţii iubitori de distracții și senzații tari.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati