Ambasada Republicii Arabe Egipt în România se pregăteşte de Ramadan, care are loc în acest an în perioada 10 martie – 9 aprilie.
Ramadanul în Bucureşti, sub semnul diplomaţiei, prieteniei şi generozităţii!
În cadrul unui eveniment pentru grupul format din soțiile șefilor de misiune din București (SPOHOM), Dna. May Saied, soția Excelenței Sale, Domnul Moayad Fathallah Mohamed Eldalie, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România, a organizat o masă festivă plină de culoare, muzică şi savoare, iar elementul central a fost apropiata sărbătoare a Ramadanului.
Invitatele au fost aşteptate cu o masa festivă în spiritul Ramadanului, iar Ambasada a fost decorată cu elemente specifice perioadei.
Decorațiunile pentru acest eveniment au fost create chiar de soția Excelenței Sale.
Nelipsitul felinar specific Ramadanului, tunul care pe vremuri anunţa prima masă a zilei și căruciorul cu mâncare au atras atenţia celor prezenţi.
Acestea, la fel ca faţa de masă şi diferite aranjamente care împodobeau reşedinţa, sunt confecţionate dintr-un material special folosit de egipteni pentru a-şi decora casele de Ramadan.
În cadrul evenimentului nu a lipsit muzica live, iar Ambasada Republicii Arabe Egipt în Bucureşti s-a umplut de acorduri arăbeşti.
Acţiunea organizată de Dna. May Saied, soția Domnului Moayad Fathallah Mohamed Eldalie, Ambasadorul Egiptului în România, i-a purtat pe cei prezenţi într-o atmosferă de spiritualitate, prietenie şi generozitate.
Ramadanul este o lună cu totul specială pentru musulmani, o perioadă de contemplare, meditație și devotament religios.
În perioada Ramadanului trebuie alungate gândurile rele, insultele, criticile la adresa celor din jur, fumatul în timpul zilei sau minciunile. De asemenea, musulmanii vor consuma doar două mese.
Prima poartă denumirea de Iftar (în limba engleză tradus mot-a-mot înseamnă Pauză de Post – Break Fast ) și reprezintă momentul ruperii postului Ramadanului, care are loc imediat după apusul soarelui. Momentul celei de-a doua mese se numește Sohour.
Între Iftar și Sohour oamenii au voie să mănânce și să bea cu generozitate. După Iftar musulmanii obișnuiesc să iasă în localuri, cafenele, să-și viziteze rudele sau prietenii. În general viața de noapte în Egipt este foarte activă în perioada Ramadanului.
Primii zori aduc însă cu ei reluarea postului.
Multe din tradițiile egiptene legate de Ramadan și-au pierdut rădăcinile în timp, însă asta nu înseamnă că nu sunt păstrate cu sfințenie de fiecare familie în parte.
S-a păstrat astfel stilul decorării străduțelor şi caselor cu ghirlande din fâșii/franjuri de hârtie sau plastic, puternic colorate.
De asemenea, Ramadan-ul este incomplet fără felinarele tradiționale. Acestea atârnă pe străzi și în casele egiptenilor, iar copiii primesc felinare speciale cu jocuri de lumini și melodii tradiționale.
O particularitate a Ramadanului în Cairo este și „Tunul Iftarului” care și astăzi trage la ora rugăciunii „Maghrib”anunțând prima masă a zilei.
Pentru că această perioadă este atât de importantă în strângerea relațiilor de familie, egiptenii își petrec serile în compania rudelor ori prietenilor, în case sau la evenimentele stradale.
Când se apropie dimineața, „Messaharati”, toboşarii care anunță apropierea zorilor, obișnuiesc să se plimbe pe străzi înainte de răsăritul soarelui amintind credincioșilor musulmani că e timpul Sohour-ului.
Perioadă destinată purificării spirituale, Ramadanul reprezintă mult mai mult decât abținerea de la mâncare și băutură, iar postul trebuie completat de contribuții caritabile pentru sprijinirea celor în nevoie.
În ultimele zile de Ramadan, musulmanii sărbătoresc „Laylat Al Qadr”, cea mai sfântă noapte a anului. Ea comemorează noaptea în care Coranul, cartea sfântă, i-a fost dezvăluită pentru prima dată profetului Muhammad.