Ambasada Republicii Islamice Iran, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează în perioada 23 iunie – 2 iulie expoziția O călătorie prin vechea Persie.
Ambasada Republicii Islamice Iran, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează în perioada 23 iunie – 2 iulie 2023, expoziția ”O călătorie prin vechea Persie”, unde pasionații de frumos pot descoperi arta și cultura uneia dintre cele mai vechi civilizații din istoria omenirii.
Expoziția se dorește o incursiune fascinantă într-un tărâm magic, plin de mituri și mister, cu un patrimoniu artistic, arhitectural și istoric de o inegalabilă valoare.
Expoziția ”O călătorie prin vechea Persie” este dedicată atât artei din Iran cât și turismului”, a declarat E.S. Dl. Seyed Hossein Sadat Meidani, ambasadorul R.I. Iran în România.
”Am adunat aici mai multe elemente din coloratul și frumosul Iran. Am pregătit pentru ochii românilor mai multe obiecte artizanale, minunate obiecte de artă, fotografii din zone istorice care sperăm să fie pe placul tuturor.
Este o relație istorică între România și Iran, avem mai mult de 120 de ani de relații diplomatice, Iranul este cel mai vechi partener asiatic al României și există multe activități culturale între cele două state. Avem multe lucruri în comun din punct de vedere cultural, aici mă refer la tradiții și la arta covoarelor și credem că românii se vor bucura de această expoziție despre cultura noastră”, a completat Excelența sa.
Cei care trec pragul expoziției pot să admire autenticitatea, diversitatea și frumusețea covoarelor persane lucrate manual și a miniaturilor pictate pe os de cămilă, bijuteriilor încrustate cu turcoaze, intarsiilor în lemn sau metal, vaselor din aramă, ceramică glazurată sau metal emailat pictat manual.
La deschiderea expoziției a fost prezent și domnul Cristian Teodorescu, fost ambasador al României în Iran.
”Faptul că această expoziție prezintă atât de multe forme diferite de artă populară, care totuși în lumea de astăzi necesită scule, materiale, talent deosebite, este ceva cu totul deosebit si neașteptat.
Gravarea unui vas devine ca ecoul unui poem, iar persanii sunt renumiți pentru poezia lor clasică. Mai urmează și niște tehnici de pictură pe ceramică, care sunt de fapt reluări ale unor tehnologii antice. Iranianul, ca și românul, sunt persoane iubitoare de frumos și le place să se înconjoare de lucruri frumoase care pot fi apreciate în timp și menținute peste generații”, a precizat Cristian Teodorescu.
De asemenea, expoziția din curtea interioară este cu vânzare de produse tradiționale iraniene.