Gabriela Firea anunţă că proiectul de la Capitală privind decontarea FIV va fi extins la nivel naţional

Gabriela Firea, ministrul Familiei, anunță că proiectul pe care l-a lansat la nivelul Capitalei privind decontarea FIV va fi extins la nivel naţional, în acest sens având o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

  • Se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 şi 45 de ani. Cuplurile care aplicā pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite. Se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure, iar suma maximă decontată va fi de 4.500 de euro. Pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer.

”M-am întâlnit iar cu dl prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, pentru a urgenta împreunā proiectele comune în domeniul sănătăţii şi pentru creşterea natalităţii, pe care Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse le realizeazā împreună cu Ministerul Sănătăţii. Sprijinirea persoanelor care îşi doresc să aibă un copil, dar nu pot din motive medicale este un pas important. Mă bucur să văd că un proiect de succes pe care l-am avut în mandatul de primar general a stârnit interesul celor care nu l-au susţinut deloc la început. Proiectul aplicat în Bucureşti îl extindem acum la nivel naţional”, a anunţat Firea.

În plus, ”se legalizeazā şi la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervă” şi ”se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialisti”.

Românii ”să nu mai fie nevoiţi să plătească bani grei în alte ţări europene”

Ministrul afirmă că proiectul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii acoperă astfel toate nevoile cuplurilor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro, astfel încât românii ”să nu mai fie nevoiţi să plătească bani grei în alte ţări europene”.

”Proiectul naţional privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro porneşte de la subprogramul Ministerului Sănătăţii şi de la programul aplicat în Bucureşti în ultimii 4 ani. Vor fi îmbunătăţiri, ca urmare a experienţei pe care o avem deja. Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în Bucureşti se va multiplica în curând în toată ţara”, mai arată Gabriela Firea.

”Acuzații pentru Nicușor Dan: a alocat bani doar pentru 100 de proceduri”

Ea precizează că, în campania electorală, Nicuşor Dan a spus că nu va continua acest „proiect populist al lui Firea”.

”După valul de reacţii critice din partea societăţii civile, a reformulat şi a spus, cu jumătate de gură, că va menţine proiectul. De fapt, a „menţinut” proiectul dar a alocat bani doar pentru 100 de proceduri, nu pentru cele 1.000 prevăzute. Chiar şi aşa, nici pentru cele 100 de solicitante nu a asigurat finanţarea totală. Aşadar, nu a anulat proiectul, dar l-a diminuat considerabil, prin lipsa finanţării. Dureros! În scurt timp, acest proiect important pentru cresterea natalitătii în România va fi publicat pe site-ul ministerului”, mai scrie ministrul Gabriela Firea.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati