Gabriela Firea anunță că PSD va ataca la CCR legea privind banii primiți de spitalele private din bugetul CNAS

0
247
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Gabriela Firea critică dur alocarea de fonduri din bugetul CNAS către spitalele private. Prim-vicepreşedintele PSD spune că social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională legea respectivă, însă acest lucru va fi posibil după ce va fi adoptată de Parlament.

Totodată, fostul edil al Capitalei atrage atenţia asupra pericolului care-i paşte pe cetăţenii care nu au bani să se trateze în sistemul privat, în contextul în care Guvernul a luat peste 250 de milioane de euro din sistemul public pentru a-i redirecţiona către instituţiile medicale private: „Asistență medicală gratuită mai puțină și de o calitate mai proastă pentru marea majoritate a cetățenilor”.

Firea: PSD va ataca legea privind banii primiți de spitalele private din bugetul CNAS

„Mai multă sănătate pentru bogaţi, mai puţină pentru cei sărăci! Aşa înţelege puterea de dreapta să guverneze, luând peste 250 de milioane de euro din sistemul public, şi aşa subfinanţat, pentru a-i da clinicilor private. Astfel, rămân mai puţini bani la dispoziţia spitalelor de stat, ceea ce înseamnă asistenţă medicală gratuită mai puţină şi de o calitate mai proastă pentru marea majoritate a cetăţenilor – cei care nu-şi permit coplata la clinicile private. Este, în fapt, încă o tentativă de privatizare a sănătăţii. (…) Vom ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a acestei OUG, însă acest lucru va fi posibil abia când va fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului, înainte de promulgare”, a scris Firea pe Facebook.

Ea a adăugat că anul trecut, în februarie, o încercare similară a fost oprită de Avocatul Poporului, care a atacat cu succes la CCR ordonanţa Guvernului.

„În iunie, judecătorii CCR au decis în unanimitate că este neconstituţional ca spitalele private să acceseze fonduri publice de sănătate. Abuzul actualei puteri, care a revocat din funcţia de Avocat al Poporului pe Renate Weber, face acum imposibilă o nouă sesizare a CCR„, a afirmat Firea.

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind mecanismul gradual de implementare a contribuţiei personale suportate de asiguraţi în condiţiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privaţi aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.