Gabriela Firea: Bucureștiul încă nu e trainic, dar poate fi! Am cerut, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, acțiune din partea instituțiilor europene!

Gabriela Firea a transmis un mesaj în cadrul unei intervenții recente în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, subliniind nevoia urgentă de acțiune în ceea ce privește siguranța clădirilor din București, mai ales în contextul comemorării victimelor cutremurului din 1977.

Firea a avertizat că, deși Capitala încă nu este pregătită pentru a face față unui seism major, există încă șansa de a consolida infrastructura orașului, dar acest lucru necesită resurse suplimentare și o echipă de specialiști capabili să pună în practică soluțiile necesare.

”Gabriela Firea: Bucureștiul încă nu e trainic, dar poate fi!

Cutremurele politice nu-i salvează pe cetățeni de adevăratul seism! În curând, vine 4 martie și cu toții îi vom comemora pe românii care au pierit în 1977. Vom vedea, din nou, statisticile sumbre și reportaje din blocuri pericol public, uitate de autoritățile bucureștene.

Am cerut, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, acțiune din partea instituțiilor europene! Avem nevoie de resurse suplimentare, dar și de oameni capabili să le pună în practică. Știm ce nu s-a făcut în ultimii 4-5 ani, dar și ce trebuia continuat și nu distrus. Bucureștiul încă nu e trainic, dar poate fi!”, a transmis europarlamentarul PSD.

Ea a făcut un apel clar: ”Europa, care și-a asumat protecția cetățenilor săi, trebuie să acționeze acum. Fonduri suplimentare, mecanismele simple, prevenție reală, iar autoritățile locale să folosească la maximum resursele financiare ale Uniunii Europene.”

Europa, care și-a asumat protecția cetățenilor săi, trebuie să acționeze acum

”În România, este cutremur politic, președintele României și a dat demisia, și avem mai bine de 3 luni de când agenda publică este ocupată doar de incertitudine.

Însă, nu trebuie să uităm adevăratul cutremur, mișcare telurică, ce ne poate lovi oricând.

Nu vreau să induc panică, dar este un avertisment al specialiștilor.

7 din 10 români trăiesc în zona cu pericol seismic. Sunt copii care învață în școli nesigure, familii care dorm în blocuri fragile, pacienți care merg să se trateze în spitale pericol public.

Și, totuși, în ultimii 5 ani, în România și în București, unul dintre cele mai expuse orașe, aproape nimic nu s-a consolidat. În martie, se împlinesc 48 de ani de la ultimul mare cutremur.

Da, există 1 miliard de euro alocat, dar acești bani acoperă doar 55 de clădiri, adică doar 5% din necesar. Birocrația sufocă măsuri vitale. Fondurile europene sunt insuficient folosite și să nu uităm cel mai important lucru: acești bani nu sunt pentru beton și pentru pereți, sunt pentru a proteja oamenii, sunt pentru viață.

De aceea, fac un apel clar: Europa, care și-a asumat protecția cetățenilor săi, trebuie să acționeze acum. Fonduri suplimentare, mecanismele simple, prevenție reală, iar autoritățile locale să folosească la maximum resursele financiare ale Uniunii Europene.”, a subliniat Gabriela Firea.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati