Gabriela Firea: Locatarii dintr-un bloc construit acum 85 de ani se pot întoarce în locuințe. Alte două imobile intră în procesul de consolidare

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunță că o nouă clădire din București a fost reabilitată. Este vorba de un bloc construit în urmă cu 85 de ani, în care a locuit și marele actor Radu Beligan.

„Locatarii dintr-o cladire cu bulina, construita acum 85 de ani, si consolidata de echipa mea in mai putin de un an, se pot intoarce in propriile apartamente in scurt timp. La adresa din Strada Spatarului a locuit si marele actor Radu Beligan. Asadar, Programul „București Trainic” avansează în ritm alert!”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

Foto/ Facebook Gabriela Firea

Avantajele majore ale programului: facilități financiare pentru proprietari, lucrări rapide și de calitate, realizate de companii specializate, relocare asigurată de PMB în locuințe temporare, în condiții civilizate

”Este un proiect finalizat rapid, care arată că actuala administrație publică performează: consolidarea și modernizarea au fost realizate în mai puțin de un an”, a completat Firea.

Înainte de lucrări, blocul se afla într-o stare avansată de degradare și reprezenta un risc permanent pentru locuitori și trecători. După consolidare, sunt vizibile îmbunătățirile aduse: blocul vechi avea încăperi în care nu se mai putea locui în siguranță.

În scurt timp se finalizează racordarea la gaze și electricitate, locuitorii deja se întorc în apartamentele lor.

Pe toată perioada lucrărilor, locatarii au fost cazați în condiții civilizate, în locuințele de necesitate asigurate de Primăria Capitalei.

Foto/ Facebook Gabriela Firea

În 30 de ani, după Revoluție, s-au consolidat numai 20 de clădiri, iar noi am realizat, în numai 2 ani, consolidarea a 20 de imobile, refacerea fațadelor la zeci de imobile și punerea în siguranță pentru alte 200 și lucrăm în continuare, deci progresul este evident.

”Cazul prezentat astăzi este o dovadă că lucrările se desfășoară în ritm alert, locuitorii imobilelor care intră în consolidare nu mai trebuie să se teamă că durează ani de zile până se întorc în casele lor, pentru că lucrările nu mai durează la nesfârșit, așa cum se întâmpla pe vremuri”, a mai spus edilul Capitalei.

Avantajele programului București Trainic

Programul București Trainic a adus beneficii majore pentru locatarii din clădirile cu bulină, în premieră.

Pentru prima dată, în București, proprietarii cu venituri reduse nu plătesc sau contribuie doar cu jumătate la costul lucrărilor.

Mai exact, familiile în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât salariul mediu net pe economie, adică aproape 3.000 de lei, nu plătesc nimic pentru consolidarea locuinței.

Foto/ Facebook Gabriela Firea

Suma este suportată în totalitate de la bugetul local. Familiile în care venitul net total este mai mic decât de 3 ori salariul mediu net pe economie, circa 9.000 de lei, plătesc doar 50% din valoarea lucrărilor de consolidare, timp de 25 de ani, în rate egale, fără dobândă.

Programul București Trainic vine cu beneficii și pentru proprietarii persoane juridice sau proprietarii de spații comerciale din clădirile cu risc seismic.

Astfel, ÎN PREMIERĂ, aceștia pot plăti costurile consolidării în rate egale, fără dobândă, timp de 25 de ani.

Alte două imobile intră în procesul de consolidare

În perioada imediat următoare, alte două imobile intră în procesul de consolidare: Blănari nr. 14 (blocul cu Club A) și Baltagului nr. 17. Contractele sunt deja semnate, începe montarea schelelor și procesul de relocare a locuitorilor. Contractele de proiectare și execuție au fost încheiate cu firma private, fiind atribuite prin prin sistemul electronic de achiziții publice (SICAP).”

În prezent, peste 240 de clădiri, mai bine de jumătate dintre cele încadrate în clasa RS1, sunt incluse deja în programul de reducere a riscului seismic derulat de Primăria Capitalei. Programul municipal de consolidare a început în acest mandat, cu înființarea unei structuri dedicate și cu alocări consistente de resurse, umane și financiare.

Foto/ Facebook Gabriela Firea

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati