Gabriela Firea: Masurile de combatere a poluarii trebuie implementate atat de institutiile centrale, cat si de autoritatile locale: Ce solicit primarul general Guvenrului României

Masurile de combatere a poluării trebuie implementate atât de instituțiile centrale, cât și de autoritățile locale, susține primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Subliniez faptul că poluarea în București nu a apărut în anul 2016, ci este o problemă mai veche, ignorată atât de autoritățile locale, cât și de cele centrale. În mandatul meu s-a aprobat în premieră Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) care stabilește o serie de măsuri concrete asumate prin semnătură atât de autoritatea locală, cât și de instituțiile centrale ale statului cu atribuții în domeniul protejării mediului (Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor)„, a spus edilul, potrivit unui comunicat al PMB.

Primarul general a solicitat implementarea acestor măsuri de către instituțiile centrale ale statului, respectiv:

– Guvernului României aplicarea principiului european ‘poluatorul plătește’ pentru vehiculele poluante, prin instituțiile de resort (Ministerul Mediului).

– Urgentarea lucrărilor la centura ocolitoare a Capitalei (45 km) și demararea, în regim de urgență, a lucrărilor la noua centură a Bucureștiului, care va face legatura între A1 și A2 (autostrada de sud) – (Ministerul Transporturilor). În prezent, lipsa unei centuri a Capitalei reprezintă un factor agravant al traficului din București, sute de mii de șoferi fiind obligați să tranziteze orașul prin centru, ceea ce contribuie atât la aglomerarea traficului, cât și la accentuarea poluării!

– Finalizarea lucrărilor la Magistrala M5 (Drumul Taberei) și demararea lucrărilor la Magistrala M6 – Gara de Nord – Otopeni – (Ministerul Transporturilor).

– Modernizarea în regim de urgență a 3 din cele 4 CET-uri care, din cauza lipsei investițiilor, reprezintă un factor major de poluare, responsabilitate a Ministerului Energiei.

– Gestionarea eficientă a depozitelor de deșeuri care în mod eronat sunt considerate a fi în responsabilitatea Primăriei Capitalei.

„Reamintesc faptul că aceste depozite de deșeuri funcționeaza în baza Autorizaţiei Integrate de mediu emisă de autoritățile centrale aflate în subordinea Ministerului Mediului. (Agenția pentru Protecția Mediului). De asemenea, verificarea îndeplinirii cerinţelor de mediu revine autoritatilor centrale aflate în subordinea Ministerului Mediului, respectiv Garda de Mediu, iar decizia cu privire la o eventuala închidere a acestora aparţine autorităţilor de mediu – Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu care verifică şi aprobă proiectul de închidere. În concluzie, Primaria Municipiului Bucureşti nu are atribuţii, nici in controlul, nici in inchiderea acestor depozite”.

Primarul general a mai spus că modernizarea mijloacelor de transport in comun reprezinta o masura esentiala de reducere a poluarii.

Alte masuri implementate de Primaria Capitalei pentru reducerea poluarii sunt: instituirea vinietei OXIGEN,  culoare unice pentru transportul in comun (tramvai) prin separarea căii de rulare, pentru 5 dintre liniile de tramvai cu utilizare intensă: 1, 10, 21, 41 şi 32, semaforizare inteligentă, încurajarea mijloacelor de transport alternativ – prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru achiziţionarea de biciclete, descurajarea circulaţiei maşinilor poluante – 5.000 de eco-vouchere în valoare de cate 9.000 lei fiecare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati