Gabriela Firea: Ministerul Sănătății să propună Guvernului majorarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii din spitale

0
155

Alocaţia de hrană pentru pacienţi este insuficientă, doar 10 lei pentru cele trei mese zilnice, iar Ministerului Sănătăţii îi revine obligaţia de a propune Guvernului, urgent, majorarea acesteia, afirmă prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea.

“Azi este Ziua Internaţională a Sănătăţii. Adresez o interpelare premierului şi ministrului Sănătăţii, referitoare la alocaţia de hrană pentru pacienţi, total insuficientă. Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriţionişti, doctorii susţin că o alimentaţie de calitate este esenţială în vindecarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienţii trebuie să aibă puterea să depăşească faza acută a bolii dar în acelaşi timp să fie pregătiţi pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriţia este de o importanţă capitală, esenţială”, transmite Gabriela Firea.

Ea precizează că şase mese pe zi, multe proteine, hidratare este reţeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID – 19.

„Şi nu doar ei, ci toţi bolnavii. Pacienţii din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare. Situaţia în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care a fost majorată ultima oară alocaţia de hrană pentru bolnavii internaţi. Aşa cum a afirmat şi Managerul Institutului <Marius Nasta>, dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID – 19 are alocat pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O suma insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient! Este obligatoriu ca pacienţii din spitalele din România să beneficieze de o nutriţie care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numeşte aceasta. (…) Consider că revine Ministerului Sănătăţii obligaţia de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocaţiei de hrană pentru toţi pacienţii internaţi în spitalele din România”, conchide Firea.

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948.

Vezi postarea integrală a Gabrielei Firea:

”Azi este Ziua Internationala a Sanatatii. Adresez o interpelare premierului si ministrului sanatatii, referitoare la alocatia de hrana pentru pacienti, total insuficienta. Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriționiști, doctorii susțin că o alimentație de calitate este esențială în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienții trebuie să aibă puterea să depășească faza acută a bolii dar în același timp să fie pregătiți pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriția este de o importanță capitală, esențială.

Șase mese pe zi, multe proteine, hidratare, aceasta este rețeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID. Și nu doar ei, ci toți bolnavii.

Pacienții din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare.

Situația în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care fost majorată ultima oară alocația de hrană pentru bolnavii internați.

Așa cum a afirmat și Managerul Institutului ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID are alocati pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O suma insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient!

Este obligatoriu ca pacienții din spitalele din România să beneficieze de o nutriție care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numește aceasta.

Iar soluții există!

Am propus, în calitate de Primar General, atât în 2018, cât și în 2019, dublarea nivelului alocațiilor de hrană pentru pacienții internați în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei.

Pacienții internați în aceste spitale au beneficiat deci de hrană mai bună, mai proaspătă, mai variată, care i-a ajutat să lupte mai bine cu boala.

Săptămâna trecută, după discuții cu grupul consilierilor PSD, am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021.

Dacă actuala conducerea Primăriei Generale este de acord, va fi discutat în prima ședință din luna aprilie a Consiliul General al Municipiului București.

Autoritățile locale au această posibilitate, de a majora valoarea alocației de hrană pentru spitalele din subordinea lor.

Dar, de foarte multe ori, bugetul de care dispun nu permite promovarea unei astfel de măsuri.

În plus, prețurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat și actualizarea nivelului pentru alocațiile de hrană.

Consider că revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România.

Vă solicit să ne comunicați dacă și când veți promova acest act normativ.

În cazul în care nu veți promova în regim de urgență această Hotărâre de Guvern, vă solicit să ne informați care sunt motivele care stau la baza deciziei dvs. Solicit raspuns scris”, scrie Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.