Gabriela Firea, noi acuzații la adresa lui Nicușor Dan: Cultura și teatrele bucureștene trec printr-o tragedie! ”Noul București” înseamnă un buget redus pentru teatre

Gabriela Firea, fostul edil al Capitalei, trage un semnal de alarmă referitor la instituțiile de cultură din București. Ea îl acuză pe Nicușor Dan că ”Noul București” înseamnă un buget redus pentru teatre.

„Cultura și teatrele bucureștene trec printr-o tragedie! În ultimii doi ani, bugetele celor 16 teatre au fost tăiate drastic, actorii au jucat mai puțin, iar unii dintre ei nu au mai fost plătiți cu lunile. În Noul București, pe mandatul lui Nicușor Dan, toate teatrele primesc pentru întreg anul doar 38 de milioane de euro. Pare mult, dar pentru cele 16 instituții de cultură înseamnă tăieri, economii care nu rezolvă dezechilibrele din bugete, ci omoară cultura. Primii care suferă sunt actorii care se pregătesc să tragă cortina definitiv”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

În 2022, Teatrul Metropolis a primit cel mai mic buget din ultimii șapte ani

Ea dă ca exemplu Teatrul Metropolis, singurul teatru de proiecte din Capitală, unde colaboratorii nu ar mai fi fost plătiți de aproape șase luni. Firea spune că, în 2022, Teatrul Metropolis a primit cel mai mic buget din ultimii șapte ani și mai poate funcționa doar ca o clădire goală, fără să poată plăti actorii sau regizorii.

„Oricât s-ar jura că nu e așa, Nicușor Dan este combătut public de actori și regizori. Îl fac mincinos aceeași oameni care l-au susținut până-n pânzele albe și care nu-și mai pot face meseria. Până și în ultimul meu an de mandat, 2020, când viața ne-a fost dată peste cap de pandemie, bugetul a fost mult mai mare. S-au făcut eforturi enorme pentru a ține spectacolele online cât publicul nu a putut fi prezent în săli, dar tot nu am lăsat teatrul să moară de la sine tăind bugetul”, mai spune Gabriela Firea.

Fostul primar general al Capitalei susține că aceeași soartă o va avea Centrul Cultural Lumina, unde banii nu mai ajung nici pentru chiria depozitării decorurilor.

”Nicușor Dan a tăiat bani de la unele instituții de cultură”

„Există preocupare, însă, pentru a schimba managerii de teatre doar pentru că și-au câștigat funcțiile pe vremea lui Firea. Pe mulți i-am găsit în funcții când am ajuns primar general și sunt oameni de toată isprava, profesioniști și dedicați”, mai spune Firea. Ea susține că, în patru ani de mandat, a alocat în medie 45 de milioane de euro în fiecare an pentru teatrele din Capitală.

„Am spus de la început că bugetul pe anul acesta este sărăcăcios. Primarul General nu l-a discutat cu noi, iar colegii mei consilieri generali PSD nu au putut gira un dezastru. Chiar în ședința în care a fost votat, Nicușor Dan a tăiat bani de la unele instituții de cultură, ca să-i pună la cele considerate bune. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a repara nedreptățile în Consiliul General”, a conchis Gabriela Firea.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati